Veelgestelde vragen

Tocht uitstippelen en overnachten

 • Hebben jullie ook een routeplanner?

  Bij Vrienden op de Fiets stippelt u zelf uw fiets- of wandeltocht uit. Dat kan met hulp van allerlei inspiratiebronnen, Heeft u een gastadres op of langs uw route gevonden ? Dan kunt u met het knopje naast de GPS-code navigeren naar dit adres. We sturen u hier rechtstreeks door naar de routeplanner van De Fietsersbond en de Wandelplanner van Wandelnet. Service van de zaak. 

 • Hoe lang mag mijn verblijf duren?

  U reserveert in principe voor een nacht. Overleg met uw gastheer of -vrouw of u meer nachten kunt blijven, bijvoorbeeld wanneer u meedoet met een fiets- of wandelvierdaagse.

 • Hoe vind ik een slaapadres langs mijn route?

  In de tool 'gastadres zoeken' - daar komt u via het menu - kiest u voor een bestemming of voor een route. De app geeft alle gevonden adressen weer op een overzichtskaart. Als u bent ingelogd, kunt u verder inzoomen en de details van het gastadres vinden. Heeft u specifiekere eisen - wilt u bijvoorbeeld weten waar uw hond welkom is - verfijn dan uw zoekopdracht.

 • Kan ik de GPS-codes krijgen van de gastadressen?

  Als u een gastadres geselecteerd heeft, treft u daar ook de GPS-coördinaten. Deze kunt u eenvoudig invoeren in uw routeplanner. U kunt ook gebruiken maken van de routeplanners van de Fietsersbond en Wandelnet waar wij naar linken. Op termijn willen we graag alle GPS-bestanden van onze gastadressen toegankelijk maken, zodat u ze kunt inladen in uw routeplanner of Garmin. We werken aan een oplossing die past bij de veiligheids- en privacy-eisen die wij (en onze gastadressen) stellen. Zodra er nieuws is, melden we dat.

 • Kan ik makkelijk annuleren?

  U kunt tot 24 uur vantevoren annuleren. Neem daarvoor contact op met het gastadres. Annuleert u later, dan mag het gastadres € 9,50 p.p. in rekening brengen. Zij hebben immers voorbereidingen getroffen voor uw komst.

  De spelregels voor Vrienden leest u hier. 

 • Moet ik als Vriend toeristenbelasting betalen?

  Als er sprake is van toeristenbelasting, mag uw gastadres deze bovenop de overnachtingsprijs van € 19 berekenen. De hoogte is per gemeente verschillend en kan oplopen tot € 3,50 per persoon per nacht.

 • Moet ik van tevoren reserveren?

  Wij raden u aan van tevoren contact op te nemen met het gastadres om er zeker van te zijn dat u er terecht kunt. Bovendien is het goed om even telefonisch kennis te maken en de verwachtingen uit te wisselen. U kunt natuurlijk het risico nemen en onderweg kijken waar u uitkomt.

 • Voor wie is Vrienden op de Fiets bedoeld?

  Vrienden zijn sportievelingen die na een dag in de buitenlucht niet zozeer naar luxe verlangen, maar genieten van de gastvrijheid en een warm welkom bij onze gastadressen. Een plek waar zij kunnen bijkomen, een onverwacht gezellige avond beleven en de volgende dag, na een stevig ontbijt, weer fris op pad kunnen om hun wandel- of fietstocht te vervolgen. 

  Vrienden op de Fiets is dus bedoeld voor mensen die meerdaagse fiets-of wandeltochten maken en onderweg bij gelijkgestemden willen overnachten. Een weekendje de stad verkennen - ook al is dat op de fiets - valt daar dus niet onder. Met de auto aankomen bij het gastadres ook niet, tenzij u met uw gastheer- of vrouw bespreekt of hun adres het startpunt van een grotere (meerdaagse) ronde kan zijn.

 • Wat kost een overnachting?

  Een overnachting bij een gastadres van Vrienden op de Fiets kost € 19 per persoon per nacht, op voorwaarde dat u een geldige Vriendenkaart kan tonen. Voor deze prijs mag u ook een lekker ontbijtje verwachten. Soms komt er ook toeristenbelasting bij, dat is per gemeente verschillend. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 9,50. Meer spelregels leest u hier. 

  Uw Vriendenkaart is ook digitaal beschikbaar. Log hiervoor in met uw Vriendennummer en wachtwoord.

Algemeen

 • Deze site werkt niet op mijn tablet, PC of telefoon. Wat moet ik doen?

  De site van Vrienden op de Fiets is geschikt voor bijna alle (mobiele) apparaten en de browsers die worden gebruikt. Het kan echter voorkomen dat u geen kaart ziet, dat het laden van de vlaggetjes van de gastadressen heel lang duurt (en uiteindelijk een error geeft) of dat het inloggen blijft 'hangen'. Wij adviseren u in deze gevallen uw browser te updaten of over te schakelen op Chrome. 

 • Ik heb een klacht over een gastadres.

  Vallen de ervaringen bij het gastadres erg tegen of heeft u ernstige klachten? Het mooiste is om het in onderling overleg op te lossen. Lukt dat niet, bel of mail onze helpdesk

  Over wat u mag verwachten als u bij Vrienden op de Fiets overnacht, leest u hier. 

 • Ik hoef het boekje niet meer te ontvangen, ik doe alles online. Kan dat?

  Steeds meer Vrienden gebruiken het boekje niet (of heel weinig) en vertrouwen op de online dienstverlening via vriendenopdefiets.nl. Geen gek idee, u kunt daar immers alles (en meer) vinden, ook onderweg.

  Het is jammer als het boekje ongebruikt blijft liggen of bij het oud papier terechtkomt. Daarom is het sinds kort mogelijk om - na het eerste jaar - aan te geven dat u het boekje niet meer wil ontvangen. U kunt dit makkelijk zelf regelen in uw online profiel. Kies na het inloggen 'Mijn gegevens aanpassen' in Mijn Profiel. Als u het hokje 'Ik wil het boekje ontvangen' voor 1 december uitvinkt, sturen we het volgend jaar niet meer naar u op. U blijft wél Vriend en betaalt dezelfde jaarbijdrage. 

  Voor elk boekje dat we niet meer versturen maken we 1 euro over naar een organisatie die zich sterkt maakt voor een schone, gezonde en duurzame wereld. Dit jaar is dat Natuur en Milieu.

 • Kan ik een kijkje nemen als ik geen lid ben?

  U kunt een globaal idee krijgen waar de gastadressen voor Vrienden zich bevinden. De precieze locaties en de gegevens van gastadressen zijn alleen beschikbaar voor Vrienden met een geldig lidmaatschap. In Nederland zijn ruim 5.500 adressen aangesloten, deze liggen vaak in de buurt van LF's of LAW's. Vriend worden kost 8 euro per jaar.

 • Kan mijn partner of vriendin mee op mijn pasje?

  Een pas is geldig voor samenwonende koppels op één adres, inwonende kinderen tot 18 jaar en (achter-) kleinkinderen. Vrienden en vriendinnen die met elkaar op pad gaan, hebben elk een eigen pas nodig. 

 • Post van de stichting, hoe is dat geregeld?

  Om het milieu te sparen en de kosten zo laag mogelijk te houden, stuurt de stichting zo min mogelijk papieren post. In principe krijgt u van ons alleen email, maximaal 3 x per jaar. Deze digitale berichten bevatten alleen relevante informatie voor u als Vriend en zijn niet-commercieel van aard. Wenst u ook deze berichten niet te ontvangen, dan kunt u dit eenvoudig aangeven in uw online profiel. Let wel: u ontvangt dan - behalve het boekje - ook geen papieren post. 

 • Waarom een nieuwe website?

  Vrienden op de Fiets heeft sinds mei 2017 een nieuwe website. Wilt u weten waarom? Klik dan hier.

 • Wanneer krijg ik het boekje? En als ik morgen weg wil?

  Het gastadressenboekje, de routekaart en uw pasje krijgt u binnen 8 dagen thuisgestuurd.

  Als u eerder weg wil, kunt u het volgende doen: U kunt online direct Vriend worden. Daarna ontvangt u een e-mail met uw Vriendennummer. Daarmee logt u in om een gastadres te vinden. Bij uw persoonlijke gegevens (Mijn Profiel) treft u uw digitale Vrienden op de Fiets -pas. Print deze eventueel uit als u onderweg geen telefoon of tablet heeft om het pasje te laten zien. 

 • Wat moet ik doen als ik mijn pasje kwijt ben?

  Als u inlogt treft u in Mijn Profiel een digitale Vriendenpas. U kunt deze tonen op uw mobiele telefoon of tablet (internetverbinding nodig). Wilt u toch liever een plastic versie? Stuur Stichting Vrienden op de Fiets een verzoek. Vermeld daarbij uw Vriendennummer en uw persoonlijke gegevens. Tegen betaling van vier euro ontvangt een nieuwe.

Persoonlijke gegevens

 • Ik ben verhuisd, mijn emailadres is veranderd etc.

  U kunt uw eigen gegevens makkelijk wijzigen. Log in en wijzig uw gegevens in uw profiel.

 • Ik kan niet inloggen.

  Vrienden met een geldig lidmaatschap hebben toegang tot hun persoonlijke pagina en de gegevens van de gastadressen. Controleer of u een pasje voor dit jaar in bezit hebt. Vrienden hebben een Vriendennummer, gastadressen hebben een registratienummer. 

  Ben u uw wachtwoord vergeten ? Vraag het opnieuw aan in het inlogscherm. U krijgt dan per email een tijdelijk wachtwoord.

  Als u dit wilt aanpassen, kies dan in uw profiel voor 'wachtwoord aanpassen'. Kopieer het tijdelijke wachtwoord in het vakje 'oud wachtwoord' en vul vervolgens 2 x keer uw zelfgekozen wachtwoord in. U krijgt dan een email ter bevestiging.

  Komt u er toch niet uit? Neem dan contact op met onze helpdesk. 

  NB: Was u al voor 1 mei 2017 Vriend? En is het de eerste keer dat u inlogt op deze nieuwe site? Dan wordt u gevraagd een nieuw, zelf gekozen wachtwoord in te vullen.

  Hoe doet u dat ?

  1.       Log eerst in met uw Vriendennummer en uw postcode, zoals u gewend bent.

  2.       Dan verschijnt er een schermpje waarin u wordt verzocht eenmalig uw wachtwoord aan te passen.

  3.       U vult eerst uw oude wachtwoord in, dat is uw postcode.

  4.       Vervolgens typt u 2x hetzelfde zelfgekozen wachtwoord in. Dit nieuwe wachtwoord moet minimaal 8 tekens lang zijn.

  5.       Als alles goed gaat bent u automatisch ingelogd en krijgt u een bevestiging per email.

  Komt u er toch niet uit? Neem dan contact op met onze helpdesk. 

 • Ik wil mijn betaalwijze veranderen.

  Voor betaling van de jaarbijdrage kunt u kiezen tussen automatische incasso of een acceptgiro. Wilt u de betaalwijze veranderen? Log dan in met uw Vriendennummer en wachtwoord en kies in uw profiel 'betaalgegevens inzien/wijzigen'. Sla op. U krijg een email ter bevestiging. 

  Wilt u ons een vriendendienst bewijzen? Kies dan voor een automatische incasso (SEPA). Dat is verreweg het makkelijkst en het goedkoopst. Die keuze houdt Vrienden op de Fiets toegankelijk voor iedereen. 

 • Kan ik online betalen in plaats van met de acceptgiro?

  Ja, dat kan. Vermeld bij online betalen altijd uw Vriendennummer, anders kan Stichting Vrienden op de Fiets de betaling niet naar u herleiden.

  Betalen via een doorlopende machtiging is overigens verreweg het makkelijkst en het goedkoopst. Het houdt Vrienden op de Fiets toegankelijk voor iedereen. De machtiging regelt u makkelijk zelf. Log in en kies in uw profiel voor 'betaalgegevens inzien/wijzigen'. 

 • Zijn mijn gegevens veilig?

  Vrienden op de Fiets verkoopt geen gegevens van Vrienden of gastadressen. Nooit en aan niemand. Uw persoonlijke gegevens zijn beveiligd en versleuteld. Dat kunt u zien aan het webadres met het slotje.  

Lidmaatschap

 • Hoe geef ik een lidmaatschap cadeau?

  Wilt u een vriend of vriendin verrassen met een lidmaatschap van Vrienden op de Fiets? Dat kan, voor 8 euro per jaar  - of 10 euro in het geval van een cadeaulidmaatschap op een buitenlands postadres. Alleen Vrienden kunnen een lidmaatschap cadeau geven, log daarom eerst in.

 • Hoe kan ik betalen?

  U kunt de jaarbijdrage op 3 manieren betalen:

  1. met een automatische incasso waar u voor tekent als u zich aanmeldt. Deze optie is voorlopig alleen beschikbaar voor Vrienden met een Nederlandse IBAN.

  2. met de acceptgirokaart die is bijgesloten bij het boekje dat u (jaarlijks) ontvangt. U kunt de acceptgiro naar uw bank sturen, maar deze uiteraard ook gebruiken als basis voor internetbankieren. Vermeld dan altijd uw Vriendennummer bij de mededelingen.

  3. Vrienden buiten Nederland ontvangen een brief met betaalinformatie bij het boekje. Voor hen is het mogelijk te betalen via PayPal met referentie administratie@vriendenopdefiets.nl of met een internationale IBAN-betaling  naar bankrekeningnummer NL 91 TRIO 0197 98 97 56 met BIC TRIONL2U.

  Vermeld altijd uw Vriendennummer, anders kunnen we de betaling niet naar u herleiden. 

  Vrienden in Nederland betalen €8 per jaar. Vrienden met een adres buiten Nederland €10.

  Contante betalingen kunnen niet worden verwerkt.

  De overnachting betaalt u rechtstreeks aan het gastadres.

 • Hoe word ik Vriend?

  U kunt zich hier aanmelden als Vriend. U ontvangt een e-mail ter bevestiging. Mocht u die niet ontvangen, controleer dan eerst uw spambox. Geen bevestiging? Neem dan contact op met onze helpdesk.

 • Hoe zeg ik mijn lidmaatschap op?

  Vrienden uit Nederland, België en Duitsland zijn Vriend tot wederopzegging voor 8 euro per jaar (Nederland) of 10 (België en Duitsland). Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar en wordt automatisch verlengd, tenzij u uiterlijk op 1 december van het lopende kalenderjaar opzegt. Dit doet u door in te loggen en in uw profiel te kiezen voor 'lidmaatschap beëindigen'. 

 • Waarom betaal ik het hele jaarbedrag als ik me in september aanmeld?

  De kosten van productie en verzending van het gastadressenboekje zijn in september net zo hoog als in januari. Daarom betaalt u het hele bedrag.
   

Voor gastadressen

 • Hoe kan ik me afmelden als gastadres?

  In uw online profiel kunt u zich afmelden als adres. We zouden het op prijs stellen als u aangeeft waarom u opzegt, dat helpt ons de service aan gastadressen en Vrienden te verbeteren. Als u zich afmeldt voor 1 oktober van het lopende jaar, komt u niet meer in het boekje van het jaar erop. Uw adres wordt wel onmiddelijk van de website verwijderd. We hopen u in ieder geval nog eens terug te zien!

 • Hoe zit het met aansprakelijkheid wanneer mijn gastadres schade oploopt?

  Schadekwesties worden tussen de betrokken Vriend en de houder van het gastadres afgehandeld. De Stichting Vrienden op de Fiets is niet aansprakelijk voor schade die door gasten is veroorzaakt.

 • Ik heb een klacht over het gedrag van mijn gasten.

  Vallen de ervaringen met uw gasten erg tegen of heeft u ernstige klachten? Het mooiste is om het in onderling overleg op te lossen. Lukt dat niet, bel of mail onze helpdesk

  Over wat Vrienden en gastadressen mogen verwachten van elkaar, leest u hier. 

 • Moet ik als gastadres toeristenbelasting rekenen/afdragen?

  Bovenop de overnachtingsprijs van € 19 mag u toeristenbelasting rekenen. Informeer bij de gemeente in uw woonplaats of u afdrachtplichtig bent en hoe hoog het bedrag per persoon per nacht is. Iedere gemeente hanteert daarvoor andere regels. 

 • Moet ik belasting afdragen als ik mijn accommodatie verhuur via Vrienden op de Fiets?

  Ja. Voor gastadressen in Nederland en Belgie geldt dat u inkomstenbelasting verschuldigd bent over de inkomsten uit verhuur van uw accommodatie. Er geldt hier echter een vrije voet en de meeste mensen komen niet aan dit bedrag; zij hoeven dus geen inkomstenbelasting te betalen. U moet het wel opgeven bij de Belastingdienst. Controleert u het a.u.b. voor uw eigen situatie. Gastadressen zijn in principe geen bedrijf en hoeven dus geen omzetbelasting te betalen.  

 • Moet ik een vergunning hebben om mijn accommodatie te verhuren?

  De regels voor het aanbieden van particuliere logies zijn in elke gemeente anders. Wij raden u aan contact op te nemen met de gemeente van uw woonplaats of vestigingsplaats om te overleggen in hoeverre regelgeving op u van toepassing is. De Belgische regelgeving verschilt van de Nederlandse. In dit informatieblad leggen we nog een keer uit wat Vrienden op de Fiets is (niet-commercieel, incidentele overnachtingen, 'commmunity') en komt u goed beslagen ten ijs bij uw gemeente.

  Bent u al gastadres en heeft u te maken met veranderende regelgeving ? U kunt het informatieblad ook vinden achter de login in uw profiel, bij 'Handige documenten'.

 • Waarom mag ik maar € 19 per nacht vragen?

  Vrienden op de Fiets is een ideëel initiatief. Het tarief is bedoeld als onkostenvergoeding voor het bieden van onderdak, niet als commerciële prijs voor verhuur van uw kamers. Voor kinderen tot en met 12 jaar mag u € 9,50 rekenen.

 • Waarom zijn mijn aangepaste gegevens niet zichtbaar op de site?

  De gegevens op deze site worden elk uur ververst. Daarom is het mogelijk dat uw aangepaste gegevens niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Mochten uw gastadresdetails na 24 uur nog niet geactualiseerd zijn, neem dan contact op met de helpdesk.

 • Zijn er kosten verbonden aan vermelding van mijn gastadres?

  Nee. Wij zijn blij met uw gastvrijheid. Vermelding in het boekje en op de website is gratis.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met administratie@vriendenopdefiets.nl.

Zoeken

Read in English

Welkom op de nieuwe site van Vrienden op de Fiets.

Bent u al Vriend? Dan wordt u, als u inlogt, gevraagd zelf een wachtwoord in te stellen.

Hoe doet u dat?

Log eerst in met uw Vriendennummer en uw postcode, zoals u gewend bent. Dan verschijnt er een schermpje waarin u wordt verzocht eenmalig uw wachtwoord aan te passen. U vult eerst uw oude wachtwoord in, dat is de postcode.

Vervolgens typt u 2x een zelfgekozen wachtwoord in. Dit nieuwe wachtwoord moet minimaal 8 tekens lang zijn. Als alles goed gaat bent u automatisch ingelogd en krijgt u een bevestiging per email. Lukt het niet, neem dan contact op met onze helpdesk.