Regelgeving (gemeente) & Belasting

Logeeradres zijn is vooral leuk en ontspannen. Toch is het handig - en verstandig - vooraf na te denken en je te informeren over een paar zakelijke kanten van de ongedwongen ontmoeting met Vrienden.

Vergunning

De zakelijke kant van een warm welkom

Als Logeeradres heb je mogelijk te maken met gemeentelijke regelgeving. Of, en zo ja hoe, is in elke gemeente verschillend. Dit is onder andere afhankelijk van welke definitie zij hanteren over betaalde particuliere logies. 

Stichting Vrienden op de Fiets kan daarom geen eensluidende tips of adviezen geven. Wij raden je aan contact op te nemen met je gemeente om te vragen in hoeverre regelgeving op jouw Logeeradres van toepassing is.

Meeste gemeenten zijn soepel

Onze ervaring is dat de meeste gemeenten in Nederland de intenties van Vrienden op de fiets goed begrijpen. Daarom worden onze Logeeradressen meestal niet hetzelfde behandeld als commerciële verhuurders als Airbnb en B&B's.

Moet ik me registreren als Logeeradres?

In enkele gemeenten in Nederland geldt een registratieplicht voor toeristische verhuur. Dat valt dan onder: ‘In een woonruimte tegen betaling verblijf aanbieden aan personen’.
Check via de website Registratie Toeristische Verhuur Woonruimte of in jouw gemeente een registratieplicht is ingevoerd. Als je op de homepage bent, klik dan rechts bovenin op 'Gemeenten'.

Geldt in jouw gemeente een registratieplicht en vindt je gemeente dat ook Vrienden op de Fiets toeristische verhuur is, dan moet je een registratienummer aanvragen. Dit is kosteloos en doe je eenmalig. Je registratienummer kun je vermelden in Mijn profiel. Bij al je gegevens staat een invulvak met 'Extra informatie over mijn Logeeradres'.

Bij een registratieplicht kunnen ook nog andere verplichtingen gelden. Op de dezelfde site staan linkjes naar de websites van de betreffende gemeenten. Hier vind je informatie over eventuele extra verplichtingen en de contactgegevens van de gemeenten.

In gesprek met je gemeente

Als je met je gemeente in gesprek gaat, is het handig dat je een beetje bent voorbereid. Hierna een aantal argumenten waarmee je duidelijk maakt dat Vrienden op de Fiets echt anders is dan andere vormen van betaalde particuliere logies.

Vrienden op de Fiets is:

 1. Niet bedrijfsmatig en zonder winstoogmerk
  De vergoeding van € 25,- per nacht is een vriendendienst en slechts kostendekkend. Er is ook geen sprake van een bemiddelingsfee. Vrienden betalen slechts 8 euro per jaar voor het overzicht van beschikbare Logeeradressen. Logeeradressen betalen niet voor een plek in het boekje of op de website.
 2. Kleinschalig en incidenteel
  Kleine aantallen gasten en – bij de drukste Logeeradressen – slechts een aantal keren per maand. Van (parkeer)overlast is geen sprake, Vrienden komen immers op de fiets of te voet. Handhaving is niet nodig.
 3. Logeren bij de mensen thuis
  De gastheer en/of gastvrouw ontvangen hun logees in eigen huis en blijven daar ook. De gemeente hoeft daarom geen extra eisen te stellen aan zaken als brandveiligheid.
 4. Vrienden op de Fiets is een besloten community
  Vrienden moeten lid zijn, Logeeradressen bieden onderdak aan gelijkgestemden.

Meer informatie nodig?

Naast deze argumenten, kun je natuurlijk altijd verwijzen naar onze website

Kom je er niet uit met je gemeente of heb je hulp nodig? 
Je mag altijd bellen, maar we kunnen helaas niks voor je doen. De regelgeving in Nederland verschilt per gemeente en is zó verschillend dat wij niet alle voorwaarden in kaart kunnen brengen en we kunnen ook niet bemiddelen.

Contact Helpdesk

Logeeradres in België?

De Belgische regelgeving verschilt van de Nederlandse. Sinds 1 april 2017 is in Vlaanderen het nieuwe Logiesdecreet van kracht. Deze geldt voor alle vormen van logies die tegen betaling worden aangeboden, dus ook voor de Logeeradressen van Vrienden op de Fiets. 

Klik hieronder voor meer informatie over eisen aan brandveiligheid en verzekering: 

Meer info over België

Belasting

Als Logeeradres in Nederland en België ben je inkomstenbelasting verschuldigd over de inkomsten uit verhuur van je accommodatie. Omdat deze belastingplicht voor ieder Logeeradres anders uit kan pakken, adviseren we je dit voor je eigen situatie na te vragen bij de Belastingdienst.

Als Logeeradres ben je in principe geen ondernemer. Je brengt daarom geen BTW in rekening en geeft om dezelfde reden geen omzetbelasting op.

Moet ik toeristenbelasting rekenen/afdragen?

Als de gemeente waarin jij woont je dit verplicht, moet je toeristenbelasting afdragen. Dit bedrag mag je bovenop de overnachtingsprijs rekenen. Informeer bij de gemeente van jouw woonplaats of je toeristenbelasting moet afdragen voor elke gast die bij je overnacht, en zo ja, wat het bedrag per-persoon-per-nacht is. Iedere gemeente hanteert daarvoor andere regels en prijzen. De bedragen lopen uiteen van circa € 2,- tot zelfs € 10,- in sommige grote steden.

Een aantal gemeenten verplicht Logeeradressen om alle overnachtingen bij te houden in een nachtregister.

Tot slot nog één regel: brandveiligheid

Logeeradressen moeten voldoen aan de eisen voor brandveiligheid van een woning. In je huis moet op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen.