Basisregels - zo werkt het voor Logeeradressen

De Stichting Vrienden op de Fiets faciliteert het contact tussen Vriend en Logeeradres. Wij zijn geen deel van de logeerpartij. Zoals eerder gemeld, hebben we wel een handvol basisregels. We vinden het belangrijk dat je die leest voordat je Logeeradres wordt.

Een warm welkom

Vrienden houden van een warm welkom. Kopje thee of koffie, altijd fijn.
Deze korte kennismaking is meteen een mooi moment om de zakelijke beslommeringen te regelen.

Vraag voor de zekerheid naar een geldige Vrienden op de Fiets-pas en legitimatie. Samenwonende koppels, inwonende kinderen tot 18 jaar en (achter-) kleinkinderen mogen overnachten op één pas. Vrienden die samen op pad zijn, hebben elk een eigen pas nodig.

Ook handig - en verstandig - om je logees meteen te laten betalen. Dan heb je dat maar vast gehad.

Wat mag een Vriend van je verwachten?

 • Een schone accommodatie
 • Opgemaakt(e) bed(den) van goede kwaliteit, met gewassen beddengoed, van gangbare afmetingen
 • Een brandveilige* slaapkamer, bereikbaar met een vaste trap
 • Een kamer met minimaal 1 raam dat kan worden geopend
 • De mogelijkheid om een douche en toilet te gebruiken, al dan niet gedeeld met de bewoners
 • Schone handdoek
 • Een plek om fietsen zo veilig mogelijk te stallen
 • Een energie-opwekkend ontbijt

*In Nederland is een brand- cq. rookmelder op elke verdieping verplicht.

Prijzen* en betalen

Deze overnachtingsprijs is bedoeld als onkostenvergoeding; Vrienden op de Fiets is geen commercieel initiatief. Met elke logeerpartij draag je bij aan een gezonde, duurzame en persoonlijke­ manier van recreëren, voor iedereen toegankelijk.

 • De Vriendenprijs van een overnachting, inclusief ontbijt, is € 25,- per persoon.
 • Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 14,-.
 • Annuleert een Vriend binnen 24 uur voor aankomst, dan mag je € 12,50 per volwassene rekenen en € 7,- per kind.
 • Vrienden betalen hun overnachting contant of met een tikkie, tenzij je iets anders afspreekt.

De prijzen zijn exclusief toeristenbelasting. Dit is een overheidsheffing waarvan de hoogte per gemeente verschilt. Deze kan in de grote steden oplopen tot wel 10 euro per persoon per nacht. Informeer bij je eigen gemeente wat je eventueel moet rekenen.

* De overnachtingsprijzen zijn vastgesteld door stichting Vrienden op de Fiets. Wijzigingen voorbehouden.

Ooit werd het bewust zo bedacht...
Vrienden blijven slechts één nacht.

Extra’s

Wil je een Vriend iets extra's bieden, bijvoorbeeld een lunchpakket of de mogelijkheid om mee te eten? Onderstaande richtprijzen kunnen je helpen bij het maken van afspraken hierover.

 • Opladen elektrische fiets: € 0,50
 • Lunchpakket: € 5,-
 • Warme maaltijd: € 10,-

Vrienden melden zich vooraf

Vrienden komen nooit zomaar binnenvallen. Als Vrienden ‘reserveren’ (via telefoon - of per mail als je dat wilt), vraag dan naar hun Vriendennummer, naam en telefoonnummer. Bespreek de gewenste aankomst- en vertrektijd en eventuele bijzonderheden, zoals het meenemen van kinderen of huisdieren.

De stichting streeft een rookvrij verblijf na. Wordt er bij jullie gerookt? Wel prettig om Vrienden hierover vooraf te informeren.

Ben jij ook B&B en/of Airbnb?

Sommige logeeradressen hebben een dubbelfunctie. De bewoners houden hun huis vrij voor commerciële doeleinden én voor Vrienden op de Fiets. Wij hebben geen bezwaar tegen deze combinatie, zolang het Logeeradres zich voor Vrienden houdt aan onze basisregels, waaronder de vaste prijs. Zo blijven ook wij vrienden.

Alleengaande Vrienden verdienen ook een slaapplek

Vrienden op de Fiets is nadrukkelijk niet alleen opgericht voor sportievelingen die samen reizen. Ook alleengaanden verdienen een comfortabele en betaalbare slaapplek voor dezelfde prijs als elke andere Vriend.

Elke Vriend is een Vriend, 
samen of alleen.

Regelgeving gemeente, belasting en verzekeren

De stichting is geen partij in de overeenkomst tussen Vrienden en Logeeradressen. Je bent zelf verantwoordelijk voor zaken als regelgeving, onder andere in je gemeente, en belastingen. Over deze onderwerpen hebben we een aparte pagina.

Over verzekeren gesproken... wil je weten of schades zijn gedekt? Hier vind je meer informatie.

Meer info

Jouw gegevens openbaar?

Als je bent ingelogd, kun je de meeste bijzondere aardigheden van jouw Logeeradres kwijt in Mijn profiel. Alleen als jij dat wilt, worden de gegevens van je Logeeradres - en een deel van je profiel - afgedrukt in de jaarlijks nieuwe adressengids.

Jouw gegevens zijn online alleen zichtbaar voor ingelogde Vrienden.
Zorg ervoor dat je online profiel altijd up to date is. In dit profiel kun je veel meer informatie kwijt over je logeeradres dan in het boekje. Hier kun je bijvoorbeeld ook aangeven in welke periodes je liever geen Vrienden ontvangt. Dat scheelt onnodige telefoontjes van Vrienden die bij je willen overnachten.

Vermelding in de adressengids en op onze site is gratis. Als je toestemming geeft, is je adres ook zichtbaar als Point of Interest (POI) in de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond.

Stichting Vrienden op de Fiets gaat natuurlijk zorgvuldig om met privé-gegevens en houdt zich aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hoe we daarmee omgaan lees je in onze privacyverklaring.

Point of Interest Fietsersbond

Vrienden

Wil je als logeeradres weten wat jij van Vrienden mag verwachten? Net als voor Logeeradressen, hebben we voor Vrienden een aantal afspraken vastgelegd. Wil je ze lezen?

Basisregels - zo werkt het voor Vrienden

Gelukkig maar...

We horen zelden dat logeeradressen een mindere ervaring hebben met Vrienden die komen logeren. Bijna altijd is er een klik, meestal omdat een logeerpartij een ontmoeting is tussen gelijkgestemden. Avonturiers vertellen elkaar graag verhalen en hebben vaak vergelijkbare interesses. Vrienden zijn blij met een slaapplek en houden van het onverwachte. 's Morgens niet weten wie je 's avonds ontmoet. Elke dag verrassend. Die basis willen we graag zo houden.

Veel dank voor
je gastvrijheid!

Heb je nog onbeantwoorde vragen?

Als je alles hebt gelezen, maar je wil toch nog meer weten, neem dan contact op met onze Helpdesk. Zij weten soms meer dan alles.

Contact met de Helpdesk

Wil je Logeeradres worden?

Dat zou geweldig zijn!
Klik op onderstaande knop en schrijf je in.

Schrijf je in als Logeeradres

Disclaimer
Stichting Vrienden op de Fiets aanvaardt geen verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor de kwaliteit van Logeeradressen, gedragingen van bij de stichting aangesloten Vrienden, schade die door gasten op Logeeradressen is veroorzaakt; noch voor door gasten onderweg, of elders, geleden of veroorzaakte schade en voor onvolledige of onjuiste informatie in het boekje of op de website. Niets van de (digitale) uitgaven van Vrienden op de Fiets mag worden gekopieerd, gereproduceerd of anderszins gebruikt dan waarvoor deze zijn bedoeld, zonder expliciete toestemming van Stichting Vrienden op de Fiets. Alle rechten voorbehouden.