Zo begon Vrienden op de Fiets (1984)

Het is begin jaren tachtig. Nel de Blécourt houdt van meerdaagse fietstochten in Nederland. Haar man vindt fietsen leuk, maar meerdaagse tochten wat minder. Daarom gaat Nel regelmatig alleen op stap. Ze slaapt meestal in zo'n weggestopte eenpersoonskamer van een hotel. Ongezellig en best prijzig. Of in een jeugdherberg. Ook niet echt leuk voor iemand van haar leeftijd. Nel denkt: 'Kan dat niet anders...?' 

‘Wie wil zijn slaapkamer verhuren aan fietsende vakantiegangers?’

Nel de Blécourt

Oprichter Stichting Vrienden op de Fiets

Doe je mee?

Deze oproep doet Nel de Blécourt in huis-aan-huisblad de Arnhemse Koerier. Ze is op zoek naar comfortabele en betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Want die waren destijds beperkt; je kon kiezen tussen een (meestal) ongezellig en (vaak) prijzig hotel, een jeugdherberg of een tent op de camping.

Van 80 naar ruim 5.000 adressen

Meer dan tachtig mensen reageren; zij willen wel een kamer 'verhuren' tegen een kleine vergoeding. Veel mensen vinden het een sympathiek idee van Nel. Zo ontstaat een klein netwerk van overnachtingsadressen voor fietsers.
Met deze sympathieke actie is Stichting Vrienden op de Fiets geboren. Onder leiding van Nel groeit de stichting uit tot een landelijk netwerk van overnachtingsadressen voor sportievelingen. Tegelijkertijd blijft het kleinschalige karakter al die jaren behouden. Ook nu het aantal Logeeradressen is gestegen naar ruim 5.000 en tienduizenden Vrienden. En zelfs ondanks de (bescheiden) groei tot een internationaal netwerk van gelijkgestemden.

Zwoegen aan de keukentafel...

Lange tijd regelt Nel met echtgenoot Hijbo alles rond Vrienden op de Fiets. Gewoon thuis, aan de keukentafel. Van het maken van adressengidsen tot contact met Logeeradressen en Vrienden. Het werk voor de stichting wordt steeds intensiever, want de 'club' blijft onverminderd hard groeien. In 2003 stopt het echtpaar met hun gepassioneerde werk voor de stichting. Nel en Hijbo roepen de hulp van hun kinderen in. Zij nemen het werk van hun ouders over.

Sinds 2011 is de familie niet meer betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Onder toezicht van een onafhankelijk bestuur wordt de stichting draaiende gehouden door een klein team van professionals. Maar ook zij werken nog altijd vanuit die ene basisvraag… Wie houdt een slaapplek vrij voor sportieve vakantiegangers?

Nel de Blécourt had het in 1984 al goed gezien. En Vrienden op de Fiets is ook nu in essentie niets veranderd.


Meer informatie over de stichting

Onze oprichter Nel de Blécourt overleed in november 2016, ruim 32 jaar na de start van dit unieke initiatief. Nel werd 85 jaar. Stichting Vrienden op de Fiets houdt haar gedachtegoed met dankbaarheid in ere.