Provincieparels Zuid-Holland

Hij is helemaal in z’n knollentuin

Van Romeinen tot jenevermolens

Zuid-Holland is bekend van historische heerlijk­­heden als Haagse Hopjes en stroop­­wafels. En van Museum­­park Archeon in Alphen aan den Rijn. Zwerf door de pre­historie, kom dicht­bij de Romeinen en duik in de middel­eeuwen. Alle 45 boerderijen, huizen en hutten hebben ooit in Neder­land gestaan.
Het lijkt een rondje van niks, maar deze wandel­route van 2 km brengt je langs zes Schie­damse molens. Allemaal in het centrum en allemaal ingezet voor het malen van mout- en rogge­meel voor de jenever­industrie.

En van ruïne...

Ruïne Ravesteyn in Heen­vliet is een van de weinig overgebleven bouwwerken uit de middeleeuwen. Het slot met gracht is omgeven door een Engelse landschapstuin. Hierin elk jaar een nieuwe Beelden­tuin met bijzondere sculpturen, kera­mieken, glas­objecten en installaties.

...tot pannenkoek

Als je in Brielle bent, maak dan een wandeling door de boomgaard, ga kopje onder op het blotevoetenpad en sluit je bezoek aan het Klokshuys af met een kop koffie en een ouderwets lekkere pannenkoek. En dan moeten de calorietjes eraf. Het groene hart in optima forma; de fietsroute langs de Nieuwkoopse plassen. Puur genieten. Van natuur­schoon en het schilderachtige riviertje de Meije. En die pannenkoek? Omgezet in spierweefsel.