Provincieparels Utrecht

Utereg me stadsie. Maar als ik me provinzie...

Van koningin...

In de centraalste provincie van ons land woonde onze voormalige koningin Juliana. Haar indrukwekkende paleis Soestdijk is inmiddels in particulier bezit. Niet ver van dit Nederlandse ‘witte huis’ ligt Kasteel Groeneveld. Een 18e-eeuwse buitenplaats, één van de mooiste uit die tijd. Het ligt in heerlijk wandelgebied voor jong en oud.

...tot generaal

Als je even doorfietst of wandelt richting het centrum van Baarn, laat je dan verwennen in De Gene­raal. In het sfeervolle oude station is het ongetwijfeld hoog tijd voor een vochtige versnapering, een smaak­zame lunch of een eerlijk avondmaal.

En van viking tot bisschop

We steken over, want zo onge­veer aan de andere kant van de pro­vincie ligt Wijk bij Duurstede. Vestingstad met een rijk verleden. Vroeger lag hier, langs de Kromme Rijn, de belangrijke handels­plaats Dore­stad. Romeinen, Vikingen en bisschoppen drukten hun stempel op het bij­zondere stadje. Museum Dorestad vertelt de verhalen uit dit rijke ver­leden.

En om het feest com­pleet te maken, is Wijk bij Duurstede onder­deel van een knoop­punten fiets­tocht Neder­rijn. Groten­­deels langs de mooie ver­takking van de Rijn, op het randje van Gelder­­land. Een prachtige tocht die je uit­eindelijk brengt naar Amerongen. Tenzij je in Amerongen begint, dat kan natuurlijk ook.