Provincieparels Noord-Holland

Na een dag fietsen of wandelen?

Pijn in je leijer hebbe...

Van Unesco...

Callantsoog is een populaire vakantie­plek. Je kunt een heerlijke strand­wandeling goed combineren met het Rondje Zwanenwater. Nog geen 5 kilometer langs twee van de grootste duinmeren van Europa.

Noord-Holland ligt voor een groot deel aan de voormalige Zuiderzee. Als je wandelend, roeiend of fietsend bent neergestreken in Muiden, stap dan op de veerpont naar Forteiland Pampus (foto). Unesco Werelderfgoed, onderdeel van de stelling van Amsterdam. Hier werd gewoond, gewerkt en gewacht op een vijand die nooit kwam.
Laat je vooral rondleiden, want de verhalen zijn bijzonder vermakelijk.

...langs de zeesluis

Terug aan de kust liggen ze daar, de oudste horecazaken van Muiden: Eethuys Graaf Floris V en Café Ome Ko. Allebei een prima Hollandse keuken en een tof terras aan de Vecht. Bij Ome Ko zit je met je snufferd in de zeesluis en dat is genieten. Booteigenaren zingen de wachttijd vol of krijgen het met elkaar aan de stok; het schouwspel is onuitputtelijk vermakelijk.

...tot aan de waterleiding

Uitgekeken? Maak dan een fijne fietstocht rond de Amsterdamse waterleidingduinen – ook een prachtig wandelgebied trouwens. Dit Rondje Zuiderduinpad is 35 km. Net lekker voor een middagje natuurlijk vermaak. Je gaat heel even over de grens met Zuid-Holland. Tegen niemand zeggen, oké?