Provincieparels Groningen

Nait soezen, moar broezen!

Van borgen tot kaap

In de provincie Groningen stonden eeuwen geleden 200 borgen; statige landhuizen van rijke Groningers. Op het Groninger Borgenpad kun je wandelen langs deze imposante bouwwerken met minstens zo indruk­wekkende landgoederen. De lange­afstand wandeling bestaat uit etappes van 12 kilometer en leidt je langs 16 borgen.

Als je uitgeput van al die borgen even wilt ontspannen, trek je dan terug aan het Hoornsemeer. Hier is ‘beachclub’ Kaap Hoorn een oase van rust en lekkers, met uitzicht over het water. Hè hè… vakantie!

En van vesting...

Als het toch vakantie is, maak er dan maar meteen een feestje van. In Vesting Bourtange bijvoorbeeld. Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Wester­wolde, ligt een uniek historisch verdedigings­werk dat zijn gelijke nauwelijks kent. De vesting is eind vorige eeuw gereconstrueerd; in de sfeer van toen. Een vesting, zo sterk dat ie nooit werd ingenomen. Welkom in het jaar 1742.

...tot Blauwestad

Stap maar weer op, we gaan fietsen in de kop van de provincie. Een lekker tochtje rond die beroemde Blauwe­stad die zomaar uit de grond werd gestampt. Maar het ligt wel mooi daar aan het Oldambtmeer. We noemen deze fietstocht het Pieter Smitbrug Rondje en je mag zelf kiezen waar je opstapt voor die ontspannen 24 kilometer op de pedalen.