De toekomst van het boekje

Would you like to read The Future of the Booklet in English?
Then click on EN at the top of the page.

Niet afschaffen, wel minder vanzelfsprekend

Vrienden op de Fiets is groot geworden met de beroemde adressengids; in januari valt Het Boekje - met de kaart -op de mat. Jarenlang was dit de normaalste zaak van onze wereld.

Bij veel Vrienden blijkt de gids helaas al snel bij het oud papier te belanden... Zonde! Bijna eenderde van onze Vrienden heeft inmiddels aangegeven het boekje niet meer te wilen ontvangen; zij doen alles online. Een eerlijk gezegd: gelijk hebben ze, want het boekje heeft inmiddels ook flink wat nadelen: 

  • Papier en transport zijn niet echt duurzaam.
  • De inhoud veroudert snel, want Logeeradressen komen en gaan.
  • Steeds meer Logeeradressen zijn niet vermeld niet in het boekje; zij willen alleen online gevonden kunnen worden.
  • Logeeradressen kunnen niet alle belangrijke en leuke info over zichzelf kwijt, zoals de data waarop ze niet beschikbaar zijn.
  • Wie kan met het boekje een Logeeradres exact vinden op de route?
  • En ook niet onbelangrijk: de druk- en portokosten lopen snel op. De jaarlijkse bijdrage van 8 euro is inmiddels echt veel te weinig. Dat zal iedereen die weleens iets online koopt begrijpen.

Daarom werd het tijd voor verandering
Met al deze inzichten zijn we uitvoerig gaan brainstormen over een andere opzet. Voorbeeld: een verhoging van de Vriendenbijdrage naar 12 of 15 euro, is dat een oplossing? Conclusie: weinig Vrienden zullen erover vallen, maar het lost de overige nadelen niet op. Daarom besloten we tot een andere aanpak. Een aanpak die naar ons idee toekomstbestendiger is.

De verandering: Boekje en/of kaart op aanvraag

Met ingang van 2025 zijn boekje en kaart geen vast onderdeel meer van je Vriendschap (= lidmaatschap). Vrienden die een boekje en/of kaart willen, kunnen dit apart bestellen en betalen. Dat kan via een link in de mail of vanuit je online profiel op de site.

Wat betekent het voor de prijs van je Vriendschap?
De conclusie die we tot nu toe trekken is behoorlijk helder: de prijs van een basis-Vriendschap kan iets omlaag, denken we. Voor dit bedrag - dat we later definitief bekendmaken - krijg je in januari je nieuwe Vriendenpas in de bus én 24/7 online toegang tot alle - de meest actuele - informatie over Logeeradressen.

Prijs Boekje en/of kaart
De kosten voor het drukken en verzenden van het boekje en/of de kaart houden we zo laag mogelijk, o.a. door veel tegelijk te verzenden in januari. De goedkoopste optie wordt vroeg bestellen. Maar eerlijk is eerlijk: de jaarlijkse bijdrage voor je Vriendschap mét boekje en/of kaart wordt veel hoger dan je gewend bent.

Meer nieuws in het najaar 2024

Wij werken de komende maanden hard om alles op tijd voor elkaar te krijgen. In het najaar melden wij ons weer en dan leggen we precies op tafel hoe de nieuwe Vriendschap (lidmaatschap) eruit ziet. Onder andere wat het kost en hoe je aan een boekje en/of kaart kunt komen. Voor nu: geen zorgen, in het najaar heb je meer dan genoeg tijd om te beslissen hoe je je Vriendschap wilt voortzetten.

Speciaal voor Vrienden uit België en Duitsland

Nog een grote wijziging: vanaf 1 januari 2025 verdwijnt de doorlopende Vriendschap (= lidmaatschap) voor Vrienden die in België en Duitsland wonen. Zij kunnen voortaan een eenjarig lidmaatschap afsluiten, met of zonder boekje en/of kaart.

Meerwaarde van online

Online is echt veel meer te vinden en te beleven. Het gedeelte van de site achter de inlog wordt steeds meer jouw eigen digitale informatiekamer. Hier zoek je je Logeeradressen. Hier bekijk je een mogelijke route. Op het prikbord zoek je naar wandel- of fietsmaatjes. Hier word je geïnspireerd door voorbeelden van leuke routes en plekjes in eigen land. Kortom: online krijg je al direct een vakantiegevoel.

Goed om te weten
vriendenopdefiets.nl werkt als een app. Heb je een iPhone of een Android smartphone, dan kun je de site in 1 minuut als app op je telefoon zetten. Wil je weten hoe? Klik dan hier.

Vind je inloggen lastig?
Kijk dan eens hier voor het stap voor stap-plan. Kind kan de was doen.