Met de eigenschappen:

  
  
  
Er is helaas geen route gevonden

Vind een gastadres langs uw route:

Of in plaats:

Toon meer opties
Sluit venster

Over de stichting

Vertrouwd

Een warm onthaal, een gespreid bed en een stevig ontbijt. Na een mooie wandel- of fietstocht in de gezonde buitenlucht is dat precies waar u behoefte aan heeft. Dankzij Stichting Vrienden op de Fiets hoeft u daarvoor niet eerst naar huis. De stichting heeft namelijk een netwerk van overnachtingsadressen voor sportievelingen die meerdaagse tochten maken. Deze adressen liggen vaak langs fraaie fiets- en wandelroutes in Nederland. U kunt op pad door het hele land. En vervolgens bij mensen thuis overnachten en ontbijten tegen een voordelig tarief.

Verschillend

De overnachtingsadressen zijn van particulieren die één of meerdere slaapplaatsen aanbieden. Het zijn dus geen bed & breakfasts of hotels. Gastadressen van Vrienden op de Fiets lopen heel erg uiteen. Van logeren bij een gepensioneerd stel tot een jong gezin. En van een overnachting in een luxe herenhuis in de stad tot een boerenschuur op het platteland. Elk gastadres heeft zijn eigen verhaal. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Elly van Kalken uit Hoorn, de familie Deckers uit Limburg en van Marjolein Jacobs uit Utrecht. Of het verhaal van Paulien Eikhout-Donkers uit Nijmegen (die dit jaar dertig wordt, net als Stichting Vrienden op de Fiets) of Toos Kemerink uit Tilligte, die al sinds 1984 gastadres is.

Verrassend

De verscheidenheid van de gastadressen, de verrassing waar u terecht komt en de ontmoeting met allerlei verschillende mensen. Samen vormen ze de charme van logeren bij Vrienden op de Fiets.

Wilt u ook logeren bij één van deze bijzondere overnachtingsadressen? Word dan donateur. Voor € 8,- per kalenderjaar kunt u zich aansluiten bij Stichting Vrienden op de Fiets (€ 10 voor donateurs die in het buitenland wonen). U ontvangt dan jaarlijks een boekje met alle gastadressen in binnen- en buitenland. Inmiddels zijn dat er bijna vijfduizend.

Dertig jaar

Wie wil zijn slaapkamer verhuren aan fietsende vakantiegangers? Die vraag stond in een ingezonden bericht in de Arnhemse Koerier. De afzender: Nel de Blécourt. Zij wilde een alternatief creëren voor blokhutten en dacht dat leeftijdgenoten wel interesse zouden hebben om een kamer te verhuren tegen een kleine vergoeding. Dat bleek te kloppen: meer dan tachtig mensen reageerden op haar oproep.

Zo ontstond in 1984 Vrienden op de Fiets. Onder leiding van Nel en haar man Hijbo werd Stichting Vrienden op de Fiets een begrip. In dertig jaar groeide het uit tot een stichting met tienduizenden donateurs en bijna vijfduizend gastadressen in binnen- en buitenland. In 2003 stopte het echtpaar met werken voor de stichting. Hun kinderen namen het toen over. Sinds 2011 voert een klein team de werkzaamheden uit, onder toezicht van een onafhankelijk bestuur.

In 2014 bestond Stichting Vrienden op de Fiets dus dertig jaar. Ter ere van dat jubileumjaar is een feestelijk boekje uitgegeven, boordevol foto’s en verhalen over dertig jaar Stichting Vrienden op de Fiets. Dit boekje stellen wij tegen de kostprijs van 6 euro beschikbaar. Login om het boekje te bestellen.

 

Resultaten onderzoek

Als Stichting Vrienden op de Fiets willen wij onze donateurs en gastgezinnen graag zo goed mogelijk van dienst zijn. Wij zijn dan ook benieuwd naar de wensen, verwachtingen en waardering van onze dienstverlening. Daarom hebben wij onderzoeksbureau Motivaction gevraagd een onafhankelijk onderzoek uit te voeren onder alle (huidige en voormalige) donateurs en gastadressen van Stichting Vrienden op de Fiets. Dit onderzoek is uitgevoerd in de periode van 7 tot en met 30 januari 2013. Hier vindt u een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten. In maart 2014 is een korter en vervolgonderzoek gedaan onder een klankbordgroep van 2300 mensen om de mening over een aantal onderwerpen te peilen. Hier vindt u de belangrijkste resultaten.

Jaarverslag

Stichting Vrienden op de Fiets brengt elk jaar een verslag uit met daarin de belangrijkste ontwikkelingen en cijfers. Het jaarverslag 2013 is op te vragen via administratie@vriendenopdefiets.nl. Eind april 2015 komt het jaarverslag over 2014 beschikbaar.

‘Iets te vieren? Geef een lidmaatschap van Stichting Vrienden op de Fiets cadeau!’

‘Zo’n ontbijt legt een stevige bodem voor de rest van de dag.’

Bakker Otten uit Hoorn

Login en bestel een boekje boordevol foto’s en verhalen van dertig jaar Stichting Vrienden op de Fiets.