Provincieparels Limburg

Spooj dich lanksaam, gebroëk diene kiëbus

Van molen...

Ik ruik iets heel lekkers... de echtste Limburgse vlaai haal je bij De Bisschops­molen in Maastricht. Deze ambachtelijke bakker ontwikkelt eigen graanproducten. Alles vanuit de overtuiging: wat lekker is, hoeft niet van ver te komen.

Stad uit, natuur in. Wat dacht je van een wandeling in het Leudal, tegen de Belgische grens bij Roermond? Een ontspannen rondje in een rust­gevende omgeving, met hier en daar een beziens­waardigheid als de Leumolen (1461).

...tot verre voorouders

Het is vakantie, dus tijdens de wandeling even ontspannen met een koffietje, goed idee. Dan kan prima bij Boscafé de Busjop aan de rand van het Leudal in Heythuysen. Koffie op? Stap even uit de route en loop of fiets tien kilometer naar het noord-westen.

In Nederweert-Eind vind je namelijk Openluchtmuseum Eynderhoof, een bijzonder Peeldorp waar je na het passeren van de ijzeren poort rondloopt in de tijd van onze verre voorouders (rond 1900). Het museum wordt volledig onderhouden, bemand en beheerd door vrijwilligers. De liefde voor vroeger tijden spat ervan af.

...en een mijn

Tot slot zakken af we naar de laatste toegankelijke Steenkolenmijn in Valkenburg. Wat een werk. Wat een ellende. Op zoek naar het zwarte goud kom je ogen en oren tekort.