Kaart van Nederland
De Parels van 2022

Overijssel

Vergeet even de Overijsselse Hanze­steden, want Hardenberg heeft minstens evenveel te bieden. Met Museum ’t Stadhuus bijvoorbeeld, een van de oudste gebouwen van de stad. Dit voormalig gemeentehuis zélf is al een museum; je kunt hier de 19e-eeuwse stijlkamer en keuken bezoeken en er zijn wisselende tentoon­stellingen. En voor de natuur­liefhebber ligt vlak buiten Hardenberg het groene Reestdal met zijn vruchtbare hooilanden, akkers, heide­velden, bossen en monumentale boerderijen. Vanaf bezoekers­centrum De Wheem lopen verschillende wandel- en fietsroutes. Krachten doe je weer op met de beroemde Reestdal­koek.

In het westen van de provincie pauzeer je perfect in het sprookjesachtige land­huis Hotel Gaia. Midden in de natuur serveert men hier high tea, lunch en diner. In het oosten, in het dorpje Mander, vind je de grootste landschaps­kunst van Nederland: de Mandercirkels. Grote ronde akkers, in het begin van de 20e eeuw aangelegd naar Noord-Amerikaans voorbeeld. Bijna een eeuw later richtte kunstenaar Paul de Kort de cirkels opnieuw in. Via een 2 km lang wandelpad ontdek je zelf dit gebied van heide, bos en natuurlijk de cirkels. Een even boeiend wandelpad is die rond de oude Baksteenfabriek Fortmond. Je loopt langs de restanten van de fabriek, door het nabijgelegen ooibos en vanuit de uitzichttoren langs de route kijk je uit over de IJssel.

De Mandercirkels bij Mander
De Mandercirkels bij Mander
Terug naar alle Volgende provincie

Zoeken

Read in English

LET OP: SITE NIET BEREIKBAAR VAN 24 – 31 MAART.

Beste Vrienden en gastadressen,

Achter de schermen werken wij aan een nieuw ICT-systeem. Het gaat aan het einde van de maand ‘live’. Daarom zal de website van woensdag 24 maart tot en met dinsdag 31 maart worden afgesloten. Vanaf 01 april bent u hier weer van harte welkom en is bijna alle service weer beschikbaar. In de tussentijd verwijzen we u graag naar het boekje en uiteraard is de helpdesk bereikbaar voor vragen.

Na 1 april zijn er een paar extraatjes waar u waarschijnlijk even op moet wachten. Zo is het prikbord voor het vinden van een fiets-of wandelmaatje niet gelijk terug. Ook het cadeaulidmaatschap dat u mogelijk aan een goede vriend wil geven is tijdelijk niet af te sluiten. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Waarschuwing: bewaar alstublieft zélf ergens uw favoriete gastadressen en de informatie en contacten van het prikbord. We doen ons best maar het kan zijn dat we deze gegevens straks niet terug kunnen zetten op de site.

Als het goed is gaat u verder niets merken van het nieuwe systeem en kunt u snel weer gebruik maken van de service die u gewend bent.

Met dank voor uw geduld en een hartelijke groet,

Team Vrienden op de Fiets