Kaart van Nederland
De Parels van 2022

Groningen

Zin om de Grunneger Stad en haar Ommeland te ontdekken? Beklim in Groningen dan eens het vuurrode, 13 meter hoge Geheugenbalkon. Hiervandaan heb je een eersterangs uitzicht over het meest prestigieuze bouwproject dat de stad nu ondergaat: de ombouw van de zuidelijke Ringweg. Tijdens de beklimming van dit kunst­werk leer je over de geschiedenis van deze belangrijke toegangsweg voor de stad. Wie liever met beide voeten op de grond blijft, is in het nabij­gelegen Eelde op de juiste plek, in museum De Buitenplaats. Hier vind je wisselende exposities van heden­daagse kunst. Ook de museumtuin – met platanen­prieel, taxus­dwaaltuin, appel­hof en verdiepte vijver­tuin – is een kunst­werk op zich.

Bij Gasterij Natuurlijk Smeerling in Onstwedde geniet je van een lunch in het groen zónder keuzestress. Hier eet je namelijk niet alleen duurzaam en regionaal, maar vooral wat de pot schaft; ook vegetarisch. Ben je in voor wat actie, maak dan een wandeling in de Lettelberterpetten. Vroeger veen­gebied, nu moerasbos met erom­heen een wandelroute van 2,5 kilometer. Voor hoger gelegen grond ga je naar De Hondsrug. Over deze zandrug waarop ook de stad is gebouwd, loopt een fietsroute van 44 km. Toegegeven, een deel van de route loopt door Drenthe, maar al fietsend leer je vooral over Groningen in de prehistorie.

Het Geheugenbalkon in Groningen (foto: Siese Veenstra)
Het Geheugenbalkon in Groningen (foto: Siese Veenstra)
Terug naar alle Volgende provincie

Zoeken

Read in English

LET OP: SITE NIET BEREIKBAAR VAN 24 – 31 MAART.

Beste Vrienden en gastadressen,

Achter de schermen werken wij aan een nieuw ICT-systeem. Het gaat aan het einde van de maand ‘live’. Daarom zal de website van woensdag 24 maart tot en met dinsdag 31 maart worden afgesloten. Vanaf 01 april bent u hier weer van harte welkom en is bijna alle service weer beschikbaar. In de tussentijd verwijzen we u graag naar het boekje en uiteraard is de helpdesk bereikbaar voor vragen.

Na 1 april zijn er een paar extraatjes waar u waarschijnlijk even op moet wachten. Zo is het prikbord voor het vinden van een fiets-of wandelmaatje niet gelijk terug. Ook het cadeaulidmaatschap dat u mogelijk aan een goede vriend wil geven is tijdelijk niet af te sluiten. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Waarschuwing: bewaar alstublieft zélf ergens uw favoriete gastadressen en de informatie en contacten van het prikbord. We doen ons best maar het kan zijn dat we deze gegevens straks niet terug kunnen zetten op de site.

Als het goed is gaat u verder niets merken van het nieuwe systeem en kunt u snel weer gebruik maken van de service die u gewend bent.

Met dank voor uw geduld en een hartelijke groet,

Team Vrienden op de Fiets