Kaart van Nederland
De Parels van 2022

Friesland

Het grootste stoomgemaal ter wereld? Dat staat in het Friese stadje Lemmer. Het Woudagemaal wordt nog altijd gebruikt om het waterpeil in de Friese wateren te verlagen. Overigens is alleen het imposante gebouw met prachtige gevelversieringen je bezoek al waard. Het ontwerp, geïnspireerd op de bouwstijl van de Amsterdamse School, is van ingenieur D.F. Wouda, naar wie het stoomgemaal vernoemd is. In deze omgeving vind je ook verschillende fietsroutes, zoals de bekende Wetter, dat ‘water’ betekent in het Fries. De naam doet het al vermoeden, hier fiets je langs mooie meertjes en wateren, inclusief oude stadjes en romantische vergezichten.

Ken je de meester-schilder Jopie Huisman? Zijn oeuvre is te bewonderen in het Jopie Huisman Museum in Workum. In Huismans werk staat niet alleen de natuur, maar ook de menselijke maat centraal. Het nietige waarde geven, daar was hij goed in. Leuk detail: in de audiotour licht de kunstenaar zelf zijn schilderijen toe. Waar kunst en natuur ook mooi samenkomen is in het grote Park Vijversburg in het dorp Tietjerk, ten noordoosten van Leeuwarden. Verdwaal in het kunstzinnige landschap van Tobias Rehberger, vind je weg in het stervormig doolhof of wandel over slingerpaadjes tussen prachtige beuken. Architectuurliefhebbers kunnen naar hartenlust genieten van het markante paviljoen. En op zondag is hier de theesalon geopend.

Het Woudegagemaal in Lemmer
Het Woudegagemaal in Lemmer
Terug naar alle Volgende provincie

Zoeken

Read in English

LET OP: SITE NIET BEREIKBAAR VAN 24 – 31 MAART.

Beste Vrienden en gastadressen,

Achter de schermen werken wij aan een nieuw ICT-systeem. Het gaat aan het einde van de maand ‘live’. Daarom zal de website van woensdag 24 maart tot en met dinsdag 31 maart worden afgesloten. Vanaf 01 april bent u hier weer van harte welkom en is bijna alle service weer beschikbaar. In de tussentijd verwijzen we u graag naar het boekje en uiteraard is de helpdesk bereikbaar voor vragen.

Na 1 april zijn er een paar extraatjes waar u waarschijnlijk even op moet wachten. Zo is het prikbord voor het vinden van een fiets-of wandelmaatje niet gelijk terug. Ook het cadeaulidmaatschap dat u mogelijk aan een goede vriend wil geven is tijdelijk niet af te sluiten. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Waarschuwing: bewaar alstublieft zélf ergens uw favoriete gastadressen en de informatie en contacten van het prikbord. We doen ons best maar het kan zijn dat we deze gegevens straks niet terug kunnen zetten op de site.

Als het goed is gaat u verder niets merken van het nieuwe systeem en kunt u snel weer gebruik maken van de service die u gewend bent.

Met dank voor uw geduld en een hartelijke groet,

Team Vrienden op de Fiets