Het coronavirus, wat te doen? Klik hier.

1

Stap tijdens verfrissende wandeling op Terschelling even terug in de tijd bij het beeldje van het Stryper Wyfke – het vrouwtje van Striep. Bij het kerkhof van Striep wijst ze de verte in. Volgens de sage behoedde ze in 1666 het eiland voor plunderende soldaten. Die troffen haar en zagen in de verte in de mist de grafzerken. Nadat zij zei: “Ze staan er met honderden, maar liggen er bij duizenden”, sloegen de soldaten op de vlucht uit angst voor een enorme hinderlaag.

Stryper Wyfke / Op de hoek van Baaiduinen en de Ponswielweg in Kinnum

2

Steekt u de Waddenzee over, dan herinnert het Elfstedenmonument aan recentere geschiedenis. De blauwe tegeltjesbrug valt op in het groene landschap. Bestudeert u de brug van dichtbij dan ziet u beroemde Elfstedenschaatsers als W. A. van Buuren, oftewel onze koning Willem Alexander, en winnaars Evert van Benthem en Henk Angenent.

Elfstedenmonument / Op de Canterlandsebrug over de Murk tussen Lekkum en Giekerk

3

Doorkruist u het idyllische Franeker, maak dan vooral een stop bij het Eise Eisinga Planetarium. Ook dat is een stap terug in de tijd. Eisinga bouwde in de achttiende eeuw aan het plafond van zijn woonkamer een nauwkeurig bewegend model van ons zonnestelsel. Die planeten bewegen vandaag de dag nog steeds. Het is het oudste nog werkende planetarium ter wereld.

Eise Eisinga Planetarium / Eise Eisingastraat 3, Franeker

4

Wilt u relaxed maar comfortabel uitrusten in de Friese natuur? Dat kan bij Restaurant Picknickers in Terherne aan het Sneeker­meer. In tegen­stelling tot een gewone picknick, verzorgt het restaurant het eten. U hoeft alleen maar neer te ploffen op het grote terras met weids uitzicht over de Friese meren.

Restaurant Picknickers / Ûtbuorren 54, Terherne

Zoeken

Read in English

Welkom op de nieuwe site van Vrienden op de Fiets.

Bent u al Vriend? Dan wordt u, als u inlogt, gevraagd zelf een wachtwoord in te stellen.

Hoe doet u dat?

Log eerst in met uw Vriendennummer en uw postcode, zoals u gewend bent. Dan verschijnt er een schermpje waarin u wordt verzocht eenmalig uw wachtwoord aan te passen. U vult eerst uw oude wachtwoord in, dat is de postcode.

Vervolgens typt u 2x een zelfgekozen wachtwoord in. Dit nieuwe wachtwoord moet minimaal 8 tekens lang zijn. Als alles goed gaat bent u automatisch ingelogd en krijgt u een bevestiging per email. Lukt het niet, neem dan contact op met onze helpdesk.