Vrienden op de Fiets helpt nog meer sportievelingen vooruit met nieuw fonds

Vrienden op de Fiets maakt zich sterk voor fietsers en wandelaars in Nederland. Dat doen we met ons netwerk van logeeradressen, maar we willen nóg meer mensen stimuleren Nederland op de fiets of in de wandelschoenen te ontdekken. Met de oprichting van ons ‘Fiets en Wandelfonds’ kan dat. Het fonds biedt nét even dat laatste steuntje in de rug aan initiatieven die fietsers en wandelaars op weg helpen. Zo kunnen nog meer mensen genieten van gezonde ontspanning en ontmoetingen in de natuur.

Om je alles over ons nieuwe fonds te vertellen, laten we onze voorzitter Frank Köhler aan het woord:   

Waarom is het Fiets en Wandelfonds opgericht?
"We merken al een paar jaar dat diverse organisaties goede ideeën hebben om nog meer mensen te inspireren tot recreatief fietsen en wandelen. Maar ze missen soms net dat laatste stukje financiering voor een goede uitvoering. Vrienden op de Fiets kan dan meefinancieren. Dat is mogelijk omdat Vrienden op de Fiets groeit en in de afgelopen jaren reserves heeft opgebouwd. Die willen we investeren in een nog beter fiets- en wandelklimaat in Nederland, en wel zo dat onze Vrienden en nog veel meer andere sportievelingen hier de vruchten van plukken. Om dat verantwoord te doen hebben we het Fiets en Wandelfonds opgericht."

In wat voor soort projecten investeert het fonds?
"In de breedste zin gaat om het om kleinschalige projecten die het recreatief fietsen en wandelen bevorderen. Initiatieven waarin het bewegen in de natuur, ontmoetingen tussen mensen en duurzaam toerisme centraal staan. Het liefst georganiseerd door non-profit-organisaties waarin vrijwilligers de drijvende krachten zijn. Zo helpen we niet alleen Vrienden, maar ook veel meer anderen om al fietsend of wandelend te genieten van Nederland.’

Zijn er ook voorbeelden van projecten waar het fonds geld aan zou toekennen?
"Ja, we hebben al meerdere projecten ondersteund. Zo is er dankzij een bijdrage van het fonds bij Houten nu een Klompenpad, speciaal voor kinderen. Ook hebben we bijgedragen aan de restauratie van het Zuiderzeepad; het langeafstand-wandelpad om het IJsselmeer. En mede door toekenning van het fonds is er een spraakfunctie toegevoegd aan de mobiele routeplanner van de Fietsersbond. Het bestuur van de stichting besloot in 2020 een gift te doen aan o.a. OnbeperktOpPad.nl, een platform waar alle fiets - en wandelroutes die geschikt zijn voor minder mobielen straks samenkomen. Ook Traptrip, een nieuw idee van het Fietsplatform speciaal voor gezinnen met kinderen, kon op een flinke bijdrage rekenen en de makers achter het succesvolle Rondje Drenthe hebben nu ook Rondje Groningen gelanceerd. Dit voorjaar (2021) kreeg de Fietsersbond een donatie voor het maken van Fietsrouteplanner 2.0, kunnen minder mobiele mensen straks ook zorgeloos meerdaags wandelen in het Rijk van Nijmegen en zijn nog dit jaar een paar mooie nieuwe IVN Trektochten beschikbaar. 

We zijn trots dat we aan dit soort projecten bij konden dragen omdat ze recreatief fietsen en wandelen op meer plekken voor meer mensen aantrekkelijk en laagdrempelig maken."

Hoe bepalen jullie welk project wordt ondersteund?
"Organisaties die in aanmerking willen komen voor een bijdrage voor hun project, moeten een uitgebreide aanvraag inleveren. Die moet aan veel voorwaarden voldoen. Een onafhankelijke commissie beoordeelt de aanvraag en kan een bedrag tussen de 2.500 en 25.000 euro toekennen. Een project krijgt aan het begin de ene helft van het bedrag en aan het eind, na een uitgebreide rapportage, de andere helft. Zo zorgen we dat het geld ook echt goed besteed wordt.’

Wat merken Vrienden van het werk van het Fiets en Wandelfonds?
"Via de website en nieuwsbrief van Vrienden op de Fiets ontvangen Vrienden en logeeradressen als eerste informatie over nieuwe projecten die met hulp van het fonds zijn gerealiseerd. En natuurlijk kun je daardoor als een van de eersten genieten van nieuwe initiatieven op fiets- en wandelgebied. En terwijl je dat doet, sta er dan ook even bij stil dat het mede dankzij alle Vrienden van toen en nu mogelijk is gemaakt. Mooie gedachte toch?"

***

Help jij initiatief fietsers en wandelaars op weg?
Lees meer informatie over de eisen die aan projecten worden gesteld.

Zoeken

Read in English

LET OP: SITE NIET BEREIKBAAR VAN 24 – 31 MAART.

Beste Vrienden en gastadressen,

Achter de schermen werken wij aan een nieuw ICT-systeem. Het gaat aan het einde van de maand ‘live’. Daarom zal de website van woensdag 24 maart tot en met dinsdag 31 maart worden afgesloten. Vanaf 01 april bent u hier weer van harte welkom en is bijna alle service weer beschikbaar. In de tussentijd verwijzen we u graag naar het boekje en uiteraard is de helpdesk bereikbaar voor vragen.

Na 1 april zijn er een paar extraatjes waar u waarschijnlijk even op moet wachten. Zo is het prikbord voor het vinden van een fiets-of wandelmaatje niet gelijk terug. Ook het cadeaulidmaatschap dat u mogelijk aan een goede vriend wil geven is tijdelijk niet af te sluiten. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Waarschuwing: bewaar alstublieft zélf ergens uw favoriete gastadressen en de informatie en contacten van het prikbord. We doen ons best maar het kan zijn dat we deze gegevens straks niet terug kunnen zetten op de site.

Als het goed is gaat u verder niets merken van het nieuwe systeem en kunt u snel weer gebruik maken van de service die u gewend bent.

Met dank voor uw geduld en een hartelijke groet,

Team Vrienden op de Fiets