Als u meer wilt weten over Vrienden op de Fiets en het coronavirus, klik hier 
Het Prikbord is weer open, plaats vanaf vandaag uw oproep voor een fiets- of wandelmaatje!  En: u kunt jammernoeg voorlopig geen lidmaatschap cadeau geven. 

Spelregels voor gastadressen

Stichting Vrienden op de Fiets is groot, maar voelt toch klein en vertrouwd. Daarin slagen we met elkaar als iedereen zich houdt aan een aantal spelregels.

Gastadressen zijn particulieren - géén commerciële B&B's of hotels - die incidenteel één of meerdere slaapplaatsen aanbieden. Op een logeerkamer of in een tuinhuis bijvoorbeeld. Ongeacht de luxe die zij bieden rekenen ze het speciale Vriendentarief van € 22,50 p.p.p.n. 

Als gastadres van Vrienden op de Fiets bied ik Vrienden:

 • een schone accommodatie.
 • opgemaakte bedden van goede kwaliteit en van normale afmetingen.
 • een brandveilige slaapkamer, toegankelijk via een vaste trap.
 • een kamer met ramen die open kunnen.
 • de mogelijkheid om een douche en toilet te gebruiken, al dan niet gedeeld met de bewoners.
 • schone handdoeken.
 • een afsluitbare en liefst een overdekte fietsenstalling.
 • een ontbijt.

Prijzen en extraatjes

 • Overnachting per persoon, met ontbijt: € 22,50
 • Overnachting voor kinderen t/m 12 jaar: € 12,50
 • Annulering binnen 24 uur voor aankomst: € 11,25

Wilt u Vrienden iets extra's bieden? Misschien wilt u uw gasten laten mee-eten of maakt u graag een lunchpakketje voor ze klaar. De volgende richtprijzen kunnen helpen bij het maken van afspraken met gasten: 

 • Opladen elektrische fiets: € 0,50 
 • Lunchpakket: € 5 
 • Warme maaltijd: € 10 

Belasting, regelgeving en aansprakelijkheid
De prijzen zijn exclusief toeristenbelasting, een gemeentelijke heffing waarvan de hoogte per gemeente verschilt. Informeer bij uw gemeente welk tarief geldt en check mogelijk aanvullende regelgeving in de gemeente. Deze informatiebrief kan behulpzaam zijn in uw gesprek met de gemeente. In deze brief vindt u ook meer informatie over aansprakelijkheid en schade.

Er wordt van u verwacht dat u de inkomsten opgeeft bij de belasting. Ervan uitgaande dat u een particulier bent (en geen bedrijf), hoeft u geen omzetbelasting of btw te betalen.

Uw gegevens
Vrienden vinden uw gegevens in de adressengids die de stichting jaarlijks uitgeeft. Op onze website zijn adresgegevens alleen zichtbaar voor ingelogde Vrienden. Vermelding in de gids en op onze website is gratis. Als u toestemming geeft, is uw adres ook zichtbaar als Point of Interest (POI) in de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond. 

Stichting Vrienden op de Fiets gaat natuurlijk zorgvuldig om met uw gegevens en houdt zich aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens. 

Wanneer een Vriend komt overnachten:

Reserveren
Vrienden reserveren vantevoren. Vraag naar hun Vriendennummer, naam en adres. Bespreek de gewenste aankomst- en vertrektijd en eventuele bijzonderheden, zoals het meenemen van kinderen of huisdieren. 

Vrienden blijven in principe één nacht. Wanneer zij meedoen met een fiets- of wandelvierdaagse kunt u ze in overleg meerdere dagen huisvesten.

De stichting streeft een rookvrij verblijf na. Wordt er bij u gerookt? informeer uw gasten dan vantevoren. 

Aankomst
Vraag bij aankomst naar een geldige Vrienden op de Fiets-pas en legitimatie. Samenwonende koppels, inwonende kinderen tot 18 jaar en (achter-)kleinkinderen mogen overnachten op één pas.
Vrienden die samen op pad zijn, hebben elk een eigen pas nodig.

Vrienden mogen kosteloos afzeggen tot 24 uur vantevoren, anders mag u annuleringskosten van € 11,25 in rekening brengen.

Als het tegenvalt
Soms valt het gedrag van Vrienden tegen. Bespreek uw onvrede tijdig met uw gasten, het mooiste is om het in onderling overleg op te lossen; de stichting kan over het algemeen weinig doen aan onenigheden, zeker achteraf. Is er sprake van een echte misstand? Neem dan contact op met de helpdesk, onder vermelding van uw eigen gegevens en die van de betrokken Vriend.

Over wat Vrienden en gastadressen mogen verwachten van elkaar, leest u hier. 

We hopen dat u mooie momenten zult beleven met sportieve Vrienden. 
Hartelijk dank voor uw gastvrijheid!

Zoeken

Read in English

LET OP: SITE NIET BEREIKBAAR VAN 24 – 31 MAART.

Beste Vrienden en gastadressen,

Achter de schermen werken wij aan een nieuw ICT-systeem. Het gaat aan het einde van de maand ‘live’. Daarom zal de website van woensdag 24 maart tot en met dinsdag 31 maart worden afgesloten. Vanaf 01 april bent u hier weer van harte welkom en is bijna alle service weer beschikbaar. In de tussentijd verwijzen we u graag naar het boekje en uiteraard is de helpdesk bereikbaar voor vragen.

Na 1 april zijn er een paar extraatjes waar u waarschijnlijk even op moet wachten. Zo is het prikbord voor het vinden van een fiets-of wandelmaatje niet gelijk terug. Ook het cadeaulidmaatschap dat u mogelijk aan een goede vriend wil geven is tijdelijk niet af te sluiten. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Waarschuwing: bewaar alstublieft zélf ergens uw favoriete gastadressen en de informatie en contacten van het prikbord. We doen ons best maar het kan zijn dat we deze gegevens straks niet terug kunnen zetten op de site.

Als het goed is gaat u verder niets merken van het nieuwe systeem en kunt u snel weer gebruik maken van de service die u gewend bent.

Met dank voor uw geduld en een hartelijke groet,

Team Vrienden op de Fiets