Hoe Vrienden op de Fiets begon (1984)

Wie wil zijn slaapkamer verhuren aan fietsende vakantiegangers?


Deze oproep deed Nel de Blécourt in huis-aan-huisblad de Arnhemse Koerier. Ze was op zoek naar comfortabele en betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Want die waren destijds maar beperkt: er was keus tussen een prijzig hotel, een jeugdherberg of een tent op de camping.

Van 80 naar ruim 5.000 adressen

Veel mensen vonden het een sympathiek idee van Nel. Meer dan tachtig mensen reageerden; zij wilden wel een kamer 'verhuren' tegen een kleine vergoeding. Zo ontstond een klein netwerk van overnachtingsadressen voor fietsers. Daarmee was Stichting Vrienden op de Fiets geboren. Onder leiding van Nel groeide de stichting uit tot een landelijk netwerk van overnachtingsadressen voor sportievelingen. Tegelijkertijd bleef het kleinschalige karakter al die jaren behouden. Ook nu er ruim 5.000 gastadressen zijn en rond de 100.000 Vrienden.

Lange tijd regelde Nel met echtgenoot Hijbo alles rond Vrienden op de Fiets. Van het maken van adressengidsen tot contact met logeeradressen en fietsers. Het werk voor de stichting werd steeds intensiever, want de 'club' bleef onverminderd hard groeien, daarom riepen zij de hulp van hun kinderen in.

Sinds een aantal jaren is de familie niet meer betrokken bij de dagelijkse gang van zaken. Onder toezicht van een onafhankelijk bestuur voert een klein team de werkzaamheden uit. En ook zij werken nog altijd vanuit die ene vraag… Wie gunt een slaapplek aan fietsende vakantiegangers?

Nel de Blécourt had het in 1984 al goed gezien. En nu, jaren later is Vrienden op de Fiets in essentie niets veranderd.

Onze oprichter Nel de Blécourt overleed in november 2016, ze is 85 jaar geworden. Stichting Vrienden op de Fiets houdt haar gedachtegoed in ere.

Zoeken

Read in English

LET OP: SITE NIET BEREIKBAAR VAN 24 – 31 MAART.

Beste Vrienden en gastadressen,

Achter de schermen werken wij aan een nieuw ICT-systeem. Het gaat aan het einde van de maand ‘live’. Daarom zal de website van woensdag 24 maart tot en met dinsdag 31 maart worden afgesloten. Vanaf 01 april bent u hier weer van harte welkom en is bijna alle service weer beschikbaar. In de tussentijd verwijzen we u graag naar het boekje en uiteraard is de helpdesk bereikbaar voor vragen.

Na 1 april zijn er een paar extraatjes waar u waarschijnlijk even op moet wachten. Zo is het prikbord voor het vinden van een fiets-of wandelmaatje niet gelijk terug. Ook het cadeaulidmaatschap dat u mogelijk aan een goede vriend wil geven is tijdelijk niet af te sluiten. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Waarschuwing: bewaar alstublieft zélf ergens uw favoriete gastadressen en de informatie en contacten van het prikbord. We doen ons best maar het kan zijn dat we deze gegevens straks niet terug kunnen zetten op de site.

Als het goed is gaat u verder niets merken van het nieuwe systeem en kunt u snel weer gebruik maken van de service die u gewend bent.

Met dank voor uw geduld en een hartelijke groet,

Team Vrienden op de Fiets