Help sportievelingen vooruit. Doe een aanvraag bij het Fiets en Wandelfonds.

Vrienden op de Fiets maakt zich sterk voor fietsers en wandelaars in Nederland. Dat doen we met het netwerk van gastadressen, maar we willen nóg meer mensen stimuleren Nederland te fiets of te voet te ontdekken. Met de oprichting van ons ‘Fiets en Wandelfonds’ kan dat. Helpt uw initiatief fietsers en wandelaars op weg? Dan biedt ons fonds nét even dat laatste financiële zetje in de rug. Doe vandaag nog uw aanvraag.

Waarom het Fiets en Wandelfonds?
Wie Nederland te fiets, te voet, maar ook schaatsend, met skeelers of bijvoorbeeld per kano verkent, kan opladen bij een van de 6.000 gastadressen van Vrienden op de Fiets. Hier vinden Vrienden een schoon bed, een goed ontbijt en kunnen ze rekenen op gezellige ontmoetingen.

Nu merken we steeds vaker dat er ook heel andere goede initiatieven voor fietsers en wandelaars worden ontwikkeld. Initiatieven die we graag op weg helpen met een financiële bijdrage. Dat is mogelijk omdat Vrienden op de Fiets groeit en we door de jaren heen reserves hebben opgebouwd. Zo hebben we ruimte om met het Fiets en Wandelfonds te investeren in een bloeiend fiets- en wandelklimaat in Nederland.

Initiatiefnemers vinden het fonds
In 2020 wisten al meerdere initiatiefnemers het fonds te vinden. Het bestuur van de stichting besloot een gift te geven aan o.a. OnbeperktOpPad.nl, een platform waar alle fiets - en wandelroutes die geschikt zijn voor minder mobielen straks samenkomen. Ook Traptrip, een nieuw idee van het Fietsplatform speciaal voor gezinnen met kinderen, kon op een flinke bijdrage rekenen en wegens het succes van www.rondjedrenthe.nu/ wordt nu gewerkt aan Rondje Groningen. Dit voorjaar (2021) kreeg de Fietsersbond een donatie voor het maken van Fietsrouteplanner 2.0, kunnen minder mobiele mensen straks zorgeloos meerdaags wandelen in het Rijk van Nijmegen en zijn er nog dit jaar een paar mooie nieuwe IVN Trektochten beschikbaar. 

Soorten projecten
Kan uw project ook een financieel steuntje in de rug gebruiken? U kunt financiering van het Fiets en Wandelfonds krijgen als uw project recreatief, liefst meerdaags, wandelen en fietsen voor een brede of juist heel specifieke groep mensen stimuleert. Uw project is in ieder geval kleinschalig, toekomstbestendig en heeft een minimale looptijd van drie jaar. Eenmalige of eendaagse evenementen zijn uitgesloten. Het project staat los van de normale lopende activiteiten van uw organisatie en stelt bewegen in de natuur, ontmoetingen tussen mensen en/of duurzaam toerisme centraal.

U heeft een non-profit organisatie die is georganiseerd als stichting, vereniging of coöperatie. Projecten waar we extra belangstelling voor hebben zijn initiatieven die vernieuwend zijn, voortkomen uit burgerinitiatieven en/of waar vrijwilligers de drijvende krachten zijn. Voldoet uw project aan bovenstaande eisen? Dien dan een aanvraag in voor co-financiering bij het Fiets en Wandelfonds.

Een aanvraag
Als u een aanvraag doet, leg dan in een motivatiebrief uit waarom we voor uw project moeten kiezen, wat het project doet om fietsen en wandelen in Nederland te bevorderen, wie u in Nederland op weg helpt en waarom u de aanvraag doet. Natuurlijk bevat uw aanvraag ook een begroting, waarin duidelijk wordt welke partijen het initiatief financieel steunen en wat u zelf bijdraagt, het zgn. dekkingsplan. Bovendien geeft u aan hoe het initiatief in de toekomst gefinancierd zal worden, mocht dat aan de orde zijn. De brief mag natuurlijk ook bestaan uit een plan van aanpak of projectplan.

In alle gevallen moet uw aanvraag een KvK-uittreksel, recente statuten en een recent financieel jaarverslag bevatten.

Jaarlijks kunt u op twee momenten een aanvraag indienen: voor 15 september met uitsluitsel begin november en voor 15 maart met uitsluitsel begin mei. In geval van afwijzing motiveren we de keuze, maar daar kan niet over gecorrespondeerd worden.

Beschikbare steun
We streven met het Fiets en Wandelfonds naar de menselijke maat. Tegelijkertijd willen we ook graag een wezenlijke bijdrage leveren. Per project is de bijdrage daarom minimaal € 2.500 en maximaal €25.000 en gaan we niet verder dan 50% van de totale projectbegroting. 

Toekenningen zijn een gift. In geval van toekenning krijgt u de eerste 50% van de gift aan de start van het project. De andere 50% volgt na een bevredigende rapportage aan het eind van het project. Als tegenprestatie verwachten we een zichtbare rol voor Vrienden op de Fiets in het project. Zo laten we samen zien hoe steeds meer fietsers en wandelaars in Nederland dankzij ons de wind mee hebben.

Praktisch
Voor een eerste haalbaarheidstoets van uw aanvraag kunt u contact opnemen met de secretaris van het fonds: Stefanie Gerwers via stefanie.gerwers@vriendenopdefiets.nl.

Concrete aanvragen kunnen, voorzien van alle relevante stukken, worden ingediend via aanvragen@vriendenopdefiets.nl

Zoeken

Read in English

LET OP: SITE NIET BEREIKBAAR VAN 24 – 31 MAART.

Beste Vrienden en gastadressen,

Achter de schermen werken wij aan een nieuw ICT-systeem. Het gaat aan het einde van de maand ‘live’. Daarom zal de website van woensdag 24 maart tot en met dinsdag 31 maart worden afgesloten. Vanaf 01 april bent u hier weer van harte welkom en is bijna alle service weer beschikbaar. In de tussentijd verwijzen we u graag naar het boekje en uiteraard is de helpdesk bereikbaar voor vragen.

Na 1 april zijn er een paar extraatjes waar u waarschijnlijk even op moet wachten. Zo is het prikbord voor het vinden van een fiets-of wandelmaatje niet gelijk terug. Ook het cadeaulidmaatschap dat u mogelijk aan een goede vriend wil geven is tijdelijk niet af te sluiten. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Waarschuwing: bewaar alstublieft zélf ergens uw favoriete gastadressen en de informatie en contacten van het prikbord. We doen ons best maar het kan zijn dat we deze gegevens straks niet terug kunnen zetten op de site.

Als het goed is gaat u verder niets merken van het nieuwe systeem en kunt u snel weer gebruik maken van de service die u gewend bent.

Met dank voor uw geduld en een hartelijke groet,

Team Vrienden op de Fiets