Basisregels voor logeeradressen

Stichting Vrienden op de Fiets is behoorlijk groot, maar onze 'club' van Vrienden en logeeradressen voelt toch klein en vertrouwd. Dit houden we graag in stand en dat lukt omdat iedereen onze basisregels respecteert. De belangrijkste staan hieronder. Zo houden we het leuk met elkaar. 

Logeeradressen zijn particulieren die het leuk vinden hun huis te delen. Het zijn dus geen commerciële overnachtingsplekken. Ze bieden een slaapplaats voor de sportieve en vermoeide reiziger. In een bed op een logeerkamer bijvoorbeeld. Of in een klein tuinhuisje. De locatie en de mate van luxe heeft geen invloed op de prijs voor een overnachting, iedereen betaalt hetzelfde Vriendentarief van € 25,- per persoon, per nacht. 

Het mooie van logeeradres zijn is dat je vrij bent je logeerpartij zo in te richten als je zelf wilt. Jij bepaalt hoe vaak je huis openstaat, wie je wilt ontvangen en wanneer. Jouw huisregels worden gerespecteerd. Kortom: logeeradres zijn betekent gastvrij zijn en Vrienden ontvangen op de manier die jij prettig vindt. 

We hebben wel een aantal basisregels en die zijn er niet voor niks. Die zijn bedacht om het unieke van Vrienden op de Fiets leuk en levend te houden. Als iedereen zich aan die basisregels houdt, voorkomen we gedoe en discussies. De belangrijkste zijn: een Vriend is op sportieve doortocht en blijft daarom slechts één nacht. Hij/zij betaalt € 25,- en kan daarvoor rekenen op een warm welkom, een schoon opgemaakt bed en een opwekkend ontbijt. Simpel eigenlijk. 

B&B's en AirBNB's
Sommige logeeradressen hebben een dubbelfunctie. De bewoners houden hun huis vrij voor commerciele doeleinden én voor Vrienden op de Fiets. Deze combinatie staan wij oogluikend toe, maar alleen als de logeeradressen zich houden aan onze basisregels. Zo blijven ook wij vrienden.

De bewoners van een logeeradres zorgen voor...

 • Een schone accommodatie
 • Opgemaakte bedden van goede kwaliteit, met gewassen beddengoed en gangbare afmetingen
 • Een brandveilige* slaapkamer, toegankelijk via een vaste trap
 • Een kamer met minimaal 1 raam dat kan worden geopend
 • De mogelijkheid om een douche en toilet te gebruiken, al dan niet gedeeld met de bewoners
 • Schone handdoeken
 • Een afsluitbare en liefst een overdekte fietsenstalling
 • Een energie-opwekkend ontbijt

*Wij raden aan een brand- cq. rookmelder op elke verdieping te plaatsen. Dit is sinds 2022 verplicht voor ieder huishouden in Nederland.

Prijzen, betalen en eventuele extra's*

 • De Vriendenprijs van een overnachting, inclusief ontbijt is € 25,- per persoon.
 • Prijs voor kinderen tot en met 12 jaar: € 14,-. 
 • Logeeradressen mogen een aanbetaling vragen van € 12,50 p.p.
 • Annulering binnen 24 uur voor aankomst: € 12,50 p.p.
 • Vrienden betalen hun overnachting contant of met een tikkie, tenzij je iets anders afspreekt.

De prijzen zijn exclusief toeristenbelasting. Dit is een gemeentelijke heffing waarvan de hoogte per gemeente verschilt. Deze kan in de grote steden oplopen tot wel 10 euro per persoon per nacht.

Wil je als logeeradres jouw Vrienden iets extra's bieden, bijvoorbeeld een lunchpakket of de mogelijkheid om mee te eten? Onderstaande richtprijzen kunnen je helpen bij het maken van afspraken hierover.

 • Opladen elektrische fiets: € 0,50 
 • Lunchpakket: € 5,- 
 • Warme maaltijd: € 10,-

Belasting, regelgeving en aansprakelijkheid

Alle genoemde prijzen zijn exclusief toeristenbelasting, een overheidsheffing waarvan de hoogte per gemeente verschilt.
Verstandig: informeer bij jouw gemeente of, en zo ja welk tarief je moet rekenen en afdragen, en check mogelijk aanvullende regelgeving voor jouw woonplaats.
Deze informatiebrief kan helpen bij jouw gesprek met de gemeente. In deze brief staat ook meer informatie over aansprakelijkheid en schade.

Het is je eigen verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat je de inkomsten van alle logeerpartijen opgeeft bij de belastingdienst. Ervan uitgaande dat je een particulier bent (dus geen bedrijf), hoef je geen omzetbelasting of btw te betalen.

* Voor de prijzen voor overnachting en lidmaatschap geldt: prijswijzigingen door de stichting Vrienden op de Fiets voorbehouden. 

Jouw gegevens openbaar?

Vrienden vinden jouw gegevens in de adressengids die wij jaarlijks uitgeven, of op de website. Via de site zijn je gegevens overigens alleen zichtbaar voor ingelogde Vrienden. Zorg ervoor dat je online profiel altijd up to date is, je kunt daar ook veel meer informatie over je logeeradres kwijt dan in het boekje. 

Vermelding in de gids en op onze website is gratis. Als je toestemming geeft, is je adres ook zichtbaar als Point of Interest (POI) in de Fietsrouteplanner van de Fietsersbond. 

Stichting Vrienden op de Fiets gaat natuurlijk zorgvuldig om met privé-gegevens en houdt zich aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 

Wil je als logeeradres weten wat je van Vrienden mag verwachten? Klik dan hier
 

Als een Vriend komt logeren

Reserveren
Vrienden komen nooit zomaar binnenvallen, maar reserveren een slaapplek. Als Vrienden reserveren (via telefoon - of per mail als je dat wilt), vraag dan naar hun Vriendennummer, naam en telefoonnummer. Bespreek de gewenste aankomst- en vertrektijd en eventuele bijzonderheden, zoals het meenemen van kinderen of huisdieren. 

Vrienden blijven één nacht.

De stichting streeft een rookvrij verblijf na. Wordt er bij jullie gerookt? Wel prettig om je gasten hierover vooraf te informeren. 

Aankomst
Vrienden houden van een warm welkom. Tijdens een korte kennismaking is het handig om direct de zakelijke beslommeringen te regelen. 

Vraag naar een geldige Vrienden op de Fiets-pas en legitimatie. Samenwonende koppels, inwonende kinderen tot 18 jaar en (achter-)kleinkinderen mogen overnachten op één pas. Vrienden die samen op pad zijn, hebben elk een eigen pas nodig. 

Ook verstandig om de gasten meteen te laten betalen. Contant of met een tikkie is gebruikelijk, maar je kunt natuurlijk ook voor een overmaking per bank kiezen.

Annuleren
Vrienden mogen kosteloos afzeggen tot 24 uur voor het tijdstip waarop zij volgens afspraak zouden arriveren. Is de afzegging binnen 24 uur, dan mag je annuleringskosten van € 12,50 in rekening brengen.

Als het tegenvalt
Het komt niet vaak voor, maar soms valt het gedrag van Vrienden tegen. De beste methode? Bespreek jouw onvrede met je gasten, want vaak is de oplossing dichterbij dan je denkt. Bovendien is het altijd beter om een geschil in onderling overleg op te lossen. Wij (de stichting) kunnen in het algemeen weinig doen. Is er sprake van een echte misstand? Neem dan contact op met de helpdesk. Tip: houd je eigen gegevens en die van de betrokken Vriend bij de hand. 

Gelukkig maar...
Wij horen zelden dat logeeradressen een mindere ervaring hebben met Vrienden die komen logeren. Bijna altijd is er een klik, meestal omdat een logeerpartij van Vrienden op de Fiets een ontmoeting is tussen gelijkgestemden. Sportievelingen vertellen elkaar graag verhalen en hebben vaak vergelijkbare interesses. Het zijn meestal mensen die blij zijn met een slaapplek en houden van het avontuur. 's Morgens niet weten wie je 's avonds ontmoet. Elke dag verrassend. Die basis willen we graag zo houden.
Veel dank voor jullie gastvrijheid!

PS: Heb je nog onbeantwoorde vragen? Kijk dan even bij de veelgestelde vragen of neem contact op met de mensen van de helpdesk. Ze zitten er voor jou!

Zoeken

Read in English

LET OP: SITE NIET BEREIKBAAR VAN 24 – 31 MAART.

Beste Vrienden en gastadressen,

Achter de schermen werken wij aan een nieuw ICT-systeem. Het gaat aan het einde van de maand ‘live’. Daarom zal de website van woensdag 24 maart tot en met dinsdag 31 maart worden afgesloten. Vanaf 01 april bent u hier weer van harte welkom en is bijna alle service weer beschikbaar. In de tussentijd verwijzen we u graag naar het boekje en uiteraard is de helpdesk bereikbaar voor vragen.

Na 1 april zijn er een paar extraatjes waar u waarschijnlijk even op moet wachten. Zo is het prikbord voor het vinden van een fiets-of wandelmaatje niet gelijk terug. Ook het cadeaulidmaatschap dat u mogelijk aan een goede vriend wil geven is tijdelijk niet af te sluiten. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Waarschuwing: bewaar alstublieft zélf ergens uw favoriete gastadressen en de informatie en contacten van het prikbord. We doen ons best maar het kan zijn dat we deze gegevens straks niet terug kunnen zetten op de site.

Als het goed is gaat u verder niets merken van het nieuwe systeem en kunt u snel weer gebruik maken van de service die u gewend bent.

Met dank voor uw geduld en een hartelijke groet,

Team Vrienden op de Fiets