Aansprakelijkheid en verzekeringen

Moet ik me (aanvullend) verzekeren voor het geval er schade optreedt?
Als Vrienden bij logeeradressen overnachten kán het gebeuren dat er schade optreedt. Een Vriend kan per ongeluk iets kapotmaken of iets laten vallen bij het logeeradres. Andersom is het mogelijk dat een Vriend schade oploopt, bijvoorbeeld omdat de trapleuning op het logeeradres loszat. Wat zijn dan de mogelijkheden om de schade te verhalen?

Het is niet mogelijk de stichting aansprakelijk te stellen voor geleden schade. Schadekwesties worden afgehandeld tussen Vriend en gastadres. Er zijn eventueel wél mogelijkheden bij een particuliere aansprakelijkheidsverzekering en/of een goede reisverzekering. Elke verzekering kent andere bepalingen, dus controleer je polissen voordat je start als logeeradres of je als Vriend aanmeldt.

In het algemeen geldt:

Logeeradres veroorzaakt schade bij een Vriend
Het kan gebeuren dat in de woning of iets wat bij de woning hoort schade veroorzaakt aan een Vriend of aan zijn/haar spullen. Meestal dekt de aansprakelijkheidsverzekering de schade, tenzij de logeerruimte niet tot de woning behoort of wanneer de gastheer - of vrouw er zelf niet woont.

Vriend brengt schade toe aan logeeradres
Omdat Vrienden een (kleine) bijdrage betalen voor de overnachting, is het meestal niet de particuliere aansprakelijkheidsverzekering die helpt in geval zij schade toebrengen aan het gastadres. De uitzondering daarop is de schade veroorzaakt door brand waarvoor de Vriend aansprakelijk zou zijn. Een andere optie is om te kijken wat de reisverzekering – die ook kan gelden voor in Nederland geboekte reizen – vergoedt bij schade aan het logeeradres. We raden Vrienden aan om een goede (doorlopende) reisverzekering af te sluiten. Wat er maximaal vergoed wordt, hangt af van de gekozen verzekering maar reken op niet meer dan een paar honderd euro.

Zoeken

Read in English

LET OP: SITE NIET BEREIKBAAR VAN 24 – 31 MAART.

Beste Vrienden en gastadressen,

Achter de schermen werken wij aan een nieuw ICT-systeem. Het gaat aan het einde van de maand ‘live’. Daarom zal de website van woensdag 24 maart tot en met dinsdag 31 maart worden afgesloten. Vanaf 01 april bent u hier weer van harte welkom en is bijna alle service weer beschikbaar. In de tussentijd verwijzen we u graag naar het boekje en uiteraard is de helpdesk bereikbaar voor vragen.

Na 1 april zijn er een paar extraatjes waar u waarschijnlijk even op moet wachten. Zo is het prikbord voor het vinden van een fiets-of wandelmaatje niet gelijk terug. Ook het cadeaulidmaatschap dat u mogelijk aan een goede vriend wil geven is tijdelijk niet af te sluiten. We proberen dit zo snel mogelijk in orde te maken.

Waarschuwing: bewaar alstublieft zélf ergens uw favoriete gastadressen en de informatie en contacten van het prikbord. We doen ons best maar het kan zijn dat we deze gegevens straks niet terug kunnen zetten op de site.

Als het goed is gaat u verder niets merken van het nieuwe systeem en kunt u snel weer gebruik maken van de service die u gewend bent.

Met dank voor uw geduld en een hartelijke groet,

Team Vrienden op de Fiets