Met de eigenschappen:

  
  
  
Er is helaas geen route gevonden

Vind een gastadres langs uw route:

Of in plaats:

Toon meer opties
Sluit venster

Voor Vrienden

Voordelig

Voor u kunt overnachten bij een gastadres moet u zich aansluiten bij Stichting Vrienden op de Fiets. Dat kost € 8,- per kalenderjaar (€ 10,- per kalenderjaar voor Vrienden die in het buitenland wonen). U ontvangt dan een persoonlijke Vrienden op de Fiets-pas, het boek met bijna zesduizend gastadressen in binnen- en buitenland en een gedetailleerde fietskaart. Vervolgens kunt u een overnachtingsadres zoeken langs uw fiets- of wandelroute. Ook kunt u met uw Vriendennummer  op deze website inloggen voor het aanpassen van uw gegevens en het raadplegen van de online fietskaart met de meest actuele informatie over gastadressen. De kosten voor logies met ontbijt bedragen € 19,- per persoon per nacht (€ 9,50,- voor kinderen tot en met 12 jaar).

 

Verrassend

Laat u verrassen wanneer u bij een gastadres voor de deur staat. De ene keer is het een gepensioneerd echtpaar dat u in de watten legt, de andere keer is het een alleenstaande vrouw die u een stevig ontbijt voorzet. Reken niet op een viersterrenaccommodatie, maar wel op een comfortabel en schoon bed. U kiest voor een bijzondere overnachting bij mensen thuis, houd daarom ook rekening met de daar geldende huisregels. En wie weet heeft u zo’n gezellige avond bij uw gastadres, dat u er vrienden voor het leven op nahoudt.

 

Verhalen

Stichting Vrienden op de Fiets is een netwerk van verhalen. Verhalen over ervaringen bij gastadressen. Over ontmoetingen met bijzondere mensen. Over barre tochten in weer en wind, of idyllische tripjes in de lentezon. Over thuiskomen, ver van huis. Lees bijvoorbeeld de ervaringen van Elly van Kalken, de familie Deckers, de ontmoeting tussen Marjolein, Huub en Irma en de verhalen van Paulien Eikhout – Donkers en Toos Kemerink.

Verblijden

Een lidmaatschap van Stichting Vrienden op de Fiets cadeau doen? Dat kan. Login met uw Vriendennummer en postcode, klik op ‘lidmaatschap cadeau geven’ en vul vervolgens de gegevens van de ontvanger in. U krijgt een pakket thuisgestuurd met een gastadressengids en een Vriendenpas op naam van de gelukkige. In tegenstelling tot het reguliere lidmaatschap eindigt een cadeaulidmaatschap aan het einde van het kalenderjaar.

De spelregels

Stichting Vrienden op de Fiets is groot, maar voelt toch klein en vertrouwd. Daarin slaagt de organisatie doordat iedereen zich houdt aan een aantal spelregels. Bijvoorbeeld op het gebied van reserveringen, prijzen, overnachting, betalingen en vervoer. Houdt u ook rekening met de huisregels van uw gastheer of -vrouw.  Een vriendschap komt immers niet van één kant.

De overnachtingsadressen zijn van particulieren die één of meerdere slaapplaatsen aanbieden. Het zijn dus geen bed & breakfasts.

Reserveringen
Reserveer tijdig. Geef bij de reservering altijd uw Vriendennummer, naam en adres door. Bespreek de gewenste aankomst- en vertrektijd en eventuele bijzonderheden, zoals het meenemen van kinderen of huisdieren.

Prijzen
Gastadressen hanteren de volgende prijzen:

 • Logies met ontbijt: € 19,- per persoon, per nacht en € 9,50,- voor kinderen tot en met 12 jaar (exclusief toeristenbelasting).
 • De toeristenbelasting varieert per gemeente, maar ligt meestal tussen € 0,50 en € 2,-.
 • Lunchpakket (optioneel): maximaal € 5,- per persoon.
 • Warme maaltijd (optioneel): maximaal € 9,-.
 • Opladen elektrische fiets: € 0,50.
 • Maximaal € 9,50 per persoon, per gereserveerde dag bij annulering minder dan 24 uur voor aankomst.
 • Eventueel € 9,50 per persoon vooraf als aanbetaling.

Prijswijzigingen voorbehouden.

Overnachting

Toon bij aankomst uw Vrienden op de Fiets-pas en legitimatie. Samenwonende koppels, inwonende kinderen tot 18 jaar en (achter-)kleinkinderen mogen overnachten op één pas.

Een gastadres biedt een Vriend het volgende:

 • Een schone accommodatie;
 • Opgemaakte bedden van goede kwaliteit en normale afmetingen;
 • Een brandveilige slaapkamer, toegankelijk via een vaste trap;
 • Ramen die open kunnen;
 • Gebruik van een douche en toilet, al dan niet gedeeld met gezinsleden;
 • Gebruik van handdoeken;
 • Een afsluitbare en liefst overdekte fietsenstalling;
 • Een ontbijt.

U reserveert in principe voor een nacht. Overleg met uw gastheer of -vrouw of u meer nachten kunt blijven, bijvoorbeeld wanneer u meedoet met een fiets- of wandelvierdaagse.

Niet roken
Er mag niet gerookt worden bij gastadressen.

Vervoer
Overnachten via Vrienden op de Fiets kan alleen als de overnachting gekoppeld is aan een fiets-, wandeltocht, of anderszins aan tochten die zonder gemotoriseerd vervoer uitgevoerd worden.

Lidmaatschap en betalingen – de algemene voorwaarden
Als u Vriend wordt van Stichting Vrienden op de Fiets ontvangt u binnen acht werkdagen het boekje met gastadressen.

Betaalt u via een doorlopende automatische incasso, dan zal de jaarbijdrage à € 8 binnen ca. 14 dagen van uw rekening worden afgeschreven. Heeft u aangegeven liever een acceptgirokaart te ontvangen, dan treft u die bij het boekje. Betaalt u via internetbankieren of via een app? Vermeld dan altijd het acceptgirokenmerk én uw Vriendennummer!  Anders kan Stichting Vrienden op de Fiets de betaling niet naar u herleiden en krijgt u verderop in het jaar onterecht een betalingsherinnering. Contante betalingen van de jaarbijdrage worden niet geaccepteerd.

Let op : het lidmaatschap in Nederland, België en Duitsland loopt per kalenderjaar en wordt automatisch verlengd, tenzij u uiterlijk op 1 december van het lopende kalenderjaar opzegt. Dit doet u door in te loggen en u af te melden.

De overnachting betaalt u bij het gastadres.

 

Vragen van Vrienden

De antwoorden op een aantal veelgestelde vragen vindt u hier. Is uw vraag na het lezen van deze informatie nog altijd niet beantwoord? Neem dan contact met ons op.

 

Als ik me vandaag aanmeld, omdat ik morgen wil gaan fietsen, krijg ik dan het gastadressenboekje wel op tijd?

U kunt online direct Vriend worden. Daarna ontvangt een e-mail met uw Vriendennummer. Daarmee logt u in op de kaart en kunt u een gastadres vinden. De  e-mail met uw Vriendennummer geldt als tijdelijke vervanging van uw pasje zolang u deze nog niet heeft ontvangen. Print de bevestigingsmail dus uit en neem ‘m mee op uw fiets- of wandeltocht.

Kan mijn partner of mijn kind mee op mijn pas ?
Een pas is geldig voor samenwonende koppels op een adres, inwonende kinderen tot 18 jaar en (achter-)kleinkinderen.

Wat moet ik doen als ik mijn Vrienden op de Fiets-pas kwijt ben?
Stuur Stichting Vrienden op de Fiets een verzoek om een nieuwe pas. Tegen betaling van € 4,- ontvangt u een nieuwe.

Waarom betaal ik het hele jaarbedrag als ik me in september aanmeld?
De kosten voor productie en verzending van het gastadressenboek zijn in september net zo hoog als in januari. Daarom betaalt u het hele bedrag.

Kan ik online betalen in plaats van met de acceptgiro?
Ja, dat kan. Vermeld bij online betalen altijd uw Vriendennummer, anders kan Stichting Vrienden op de Fiets de betaling niet naar u herleiden.

Wanneer moet ik me uiterlijk afmelden als ik volgend jaar geen boekje meer wil ontvangen?
Uw lidmaatschap loopt per kalenderjaar en wordt automatisch verlengd, tenzij u uiterlijk 1 december van het lopende kalenderjaar opzegt. Doet u dit door in te loggen en u af te melden.

In het boekje van 2017 ontbreken een paar pagina’s in de sectie Frankrijk. Hoe kan ik nu toch een gastadres langs mijn route vinden? 

Het uitstippelen van een route en het vinden van een gastadres doet u het makkelijkst op de online kaart op de website. U kunt de complete sectie Frankrijk hier ook downloaden.

 

Wandelen met Vrienden op de Fiets. Goed voor ons, goed voor het milieu.’

‘Overdag een heerlijke tocht in de natuur. ’s Avonds een fijn bed en dan vroeg weer op.’

‘De kans op onverwachte gebeurtenissen vind ik zo leuk. Het is echt een avontuur.’

Paulien Eikhout-Donkers

‘Iets te vieren? Geef een lidmaatschap van Stichting Vrienden op de Fiets cadeau!’