Met de eigenschappen:

  
  
  
Er is helaas geen route gevonden

Vind een gastadres langs uw route:

Of in plaats:

Toon meer opties
Sluit venster

Het verhaal van Toos Kemerink

Dertig jaar

Dertig jaar geleden zat ik bij de kapper te bladeren in een tijdschrift. De Margriet, geloof ik. Daarin stond een advertentie van Vrienden op de Fiets. De organisatie was op zoek naar overnachtingsadressen in Nederland. Het bleef door mijn hoofd spoken, daarom heb ik thuis de organisatie gebeld. Ik kreeg oprichtster Nel de Blécourt aan de lijn, ze vertelde me wat ik moet bieden als gastadres: een bed, een douche en een ontbijt, meer niet. Ik houd ervan om iets te doen voor een ander. Omdat ik toen niet meer werkte, miste ik het contact met andere mensen heel erg. Ik twijfelde daarom geen moment, Nel heeft direct mijn naam en adres genoteerd.

Vers eitje

Dankzij Vrienden op de Fiets ontmoet ik heel veel mensen. In de dertig jaar dat ik nu gastadres ben, is de donateur niet erg veranderd. Een donateur is een doener, een actief persoon. Vaak is hij afgemat na een dag wandelen of fietsen in de wonderschone natuur in deze regio. Hoewel mijn gasten al blij zijn met een bed en een bord pap doe ik er altijd een schepje boven op. Ik zorg voor frisgewassen en gladgestreken lakens. En ik pak uit met het ontbijt, zodat ze er weer tegen aan kunnen. Ik vind het leuk om mijn best te doen, zet het Boerenbont-servies klaar en zorg voor een vers eitje van mijn eigen kippen. Als ik mijn gasten zie genieten van het ontbijt, ben ik ook blij.

Vitaminen

In de lente en in de zomer logeren er voornamelijk fietsers. Als het kouder wordt, komen de wandelaars. En tijdens carnaval zitten hier altijd Limburgers die de festiviteiten willen ontvluchten.  Ik vind het hartstikke leuk om zoveel mensen te ontmoeten, maar in januari neem ik even tijd voor mezelf. Ik heb dan geen gasten. Omdat ik dan de tijd heb, lees ik ook het gastenboek. En blik ik terug op wat het jaar me heeft gebracht. Soms komen herinneringen boven die me aan het lachen maken. Vrienden op de Fiets geeft mij vitaminen voor het leven.

Wandelen met Vrienden op de Fiets. Goed voor ons, goed voor het milieu.’

‘Overdag een heerlijke tocht in de natuur. ’s Avonds een fijn bed en dan vroeg weer op.’

‘De kans op onverwachte gebeurtenissen vind ik zo leuk. Het is echt een avontuur.’

Paulien Eikhout-Donkers

‘Iets te vieren? Geef een lidmaatschap van Stichting Vrienden op de Fiets cadeau!’