Met de eigenschappen:

  
  
  
Er is helaas geen route gevonden

Vind een gastadres langs uw route:

Of in plaats:

Toon meer opties
Sluit venster

Het verhaal van Elly van Kalken

Een stevige bodem

Gastvrouw Elly van Kalken zorgt dat haar gasten met een goedgevulde maag op de fiets stappen. Ze is sinds 1998 gastadres voor Vrienden op de Fiets en pakt altijd flink uit met het ontbijt. ‘Ik zet graag lekker brood op tafel voor mijn logés. Geen supermarktbrood, maar brood van de bakker met zonnebloempitjes bijvoorbeeld. Af en toe koop ik een speciaal krentenbrood, gevuld met bruine suiker en kaneel. Maar ik serveer ook wel eens afbakbroodjes. Daar gaat het in huis zo lekker van ruiken. Verder staat er altijd jam op tafel – die maak ik graag zelf. En ik zorg dat er sinaasappelsap is. Mijn logés zijn mijn gasten, en die moeten nu eenmaal een beetje extra verwend worden, vind ik. Zelf ontbijt ik meestal niet zo uitgebreid; aan twee plakken brood heb ik genoeg. Tenzij er wat overblijft van de ontbijttafel van mijn gasten. Dat eet ik lekker zelf op.’

Lokale specialiteit

‘Al rond 1850 stond in de omgeving van Hoorn de Hoornsche Broeder op het menu. Het is een rond rozijnen-krentenbrood, gevuld met roomboter, basterdsuiker en kaneel. Verschillende verhalen gaan rond over de oorsprong van de Hoornsche Broeder. Het brood zou een link hebben met het gilde van bakkers. Voordat een gezel mocht toe treden tot het gilde moest hij een meesterwerk bakken: een rond rozijnenbrood. Een ander verhaal vertelt dat de naam van het brood ontleend zou zijn aan geestelijke broeders die deze broden uitdeelden aan de armen. Wat ik zeker weet is dat de ‘broeder’ als kraamcadeau gegeven werd, ook nu nog: ‘Voor de kraamvrouw een presentje, en de vader ook een endje’. Het recept van de Hoornsche Broeder leerde ik van mijn vader. En hij kreeg het weer van zijn vader. Ik ben de derde generatie die Ottens brood- en banketbakkerij runt. Al die tijd is het recept niet veranderd en is het brood onverminderd populair. Ik vind het zelf ook heerlijk. Elke zaterdagochtend, voor mijn collega’s en ik aan het werk gaan in de bakkerij, drinken we een kop koffie en nemen we een stukje Hoornsche Broeder. Ik vind hem het lekkerst met een flinke veeg roomboter aan de rand. Zo’n ontbijt legt een stevige bodem voor de rest van de dag.’

Wandelen met Vrienden op de Fiets. Goed voor ons, goed voor het milieu.’

‘Overdag een heerlijke tocht in de natuur. ’s Avonds een fijn bed en dan vroeg weer op.’

‘De kans op onverwachte gebeurtenissen vind ik zo leuk. Het is echt een avontuur.’

Paulien Eikhout-Donkers

‘Iets te vieren? Geef een lidmaatschap van Stichting Vrienden op de Fiets cadeau!’